Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ODABERITE HIJALURONSKE FILERE ZA LIJEPŠI OSMIJEH!

Fileri (punila) hijaluronske kiseline godinama se koriste u svrhu proljepšavanja i pomlađivanja. Izbor hijaluronskog filera će se upotrijebiti za korekciju pojedine regije na licu ovisi o anatomskim obilježjima zone aplikacije i svojstvima punila. To su: čvrstoča hijalurona, veličina čestica hijaluronske kiseline, fleksibilnost, mogućnost inkorporiranja u tkivo. Na temelju horizontalne podjele lice se dijeli na tri trećine – na gornju, srednju i donju. Gornju trećinu čine čelo i sljepoočna regija. Regija čela, zbog izražene mimike, treba se korigirati ubrizgavanjem botulinuma koji privremeno smanjuje ili potpuno blokira mimiku. Kod pojedinih pacijenata potrebno je ubrizgati i hijaluron da bi se dodatno izravnala površina čela. Za aplikaciju se koriste hijaluroni male molekularne mase sa sitnijim česticama i velikom elastičnošću zato što je potkožno tkivo u regiji čela tanko.

Regija sljpoočnica zbog procesa starenja polako se “uvlači”, lice počinje dobivati skeletni izgled, kraj obrve i ugao oka opuštaju se i spuštaju prema dolje. Ovisno o stupnju problema odlučuje se koja se vrsta hijalurona treba izabrati. U slučaju manjih promjena dovoljno je upotrijebiti “slabiji” hijaluron sa srednjom veličinom čestica i većom elastičnošću jer se može dobro inkorporirati u tkivo. Za pacijente s izraženim nedostatkom volumena u sljpoočnoj regiji treba se koristiti hijaluronima sa snažnijim efektom liftinga i većim svojstvom volumizacije. Krajnji učinak takve korekcije pridonosi podizanju kraja obrve i vanjskoga ugla oka pa se popunjava sljpoočna regija, a to pridonosi ukupnom efektu pomlađivanja lica.

Srednju trećinu lica čine područje oko očiju, podočnjaci, jagodice i nos. Bore smijalice u kutovima očiju najbolje je korigirati botulinumom. Katkad su te bore dublje pa je potrebno dodatnoubrizgavanje najmanjih čestica velike elastičnosti. Koža je u toj regiji tanka i zato korekciju treba raditi do optimalne vrijednosti. Kada je potrebno, zbog maksimalne korekcije bora, bolje je više puta ponoviti ubrizgavanje. Nije potrebno učiniti hiperkorekciju, jer će se u tom slučaju pojaviti ispupčene kose linije oko očiju. Korekcija jagodica i podočnjaka među najvažnijima je u srednjoj trećini lica da bi se dobio efekt pomlađivanja. Tamni i duboki podočnjaci licu daju umoran izgled. Aplikacijom hijalurona ne utječe na promjenu boje podočnjaka, ali zbog korekcije njihove dubine svjetlost se prelama iz drukčijeg kuta pa podočnjaci izgledaju svjetlije. Kada se smanji dubina podočnjaka osoba djeluje odmornije i mlađe. Ta regija ne podnosi pretjerivanje u količini ubrizganoga hijalurona i pogrešno odabranu dubinu aplikacije. U tom se slučaju kao kontraefekt pojavljuju otekline ispod očiju. Hijaluron koji se ubrizgava u tu regiju treba imati čestice srednje veličine i slabije svojstvo privlačenja vode.

Korekcija jagodica ubraja se u jednu od najvažnijih intervencija. Izbor hijalurona ovisi o tome koji učinak treba postići i o anatomskim karakteristikama pacijenta. Kada želimo postići dobar lifting kod pacijenta s debljom kožom, tada se odabiru hijaluroni s većom čvrstoćom. Ako je potrebno postići zatezanje kod pacijenta s tanjom kožom, bolje je upotrijebiti hijaluron koji ima veću elastičnost i veće svojstvo inkorporacije u tkivo. Ako pacijent ima dobru koštanu podlogu, odnosno nedostaje mu samo volumen, tada se koriste hijaluroni s većom elastičnosti, srednjom veličinom čestica i dobrim svojstvom inkorporacije u tkivo.

Nekirurška korekcija nosa vrlo je popularna intervencija za korekciju njegova izgleda. Nos se može “izravnati”, podignuti mu vrh i povećati simetričnost. Koriste se hijaluronski fileri veće čvrstoće i sa slabijom mogućnošću vezivanja vode.

Jedna od najčešćih intervencija u estetskoj medicini jest povećanje usana. Taj zahvat treba obaviti sa specijalnim hijaluronima za tu regiju jer je izrazito mimična. To su najčešće oni sa srednjom veličinom čestica i svojstvom dobroga sjedinjavanja s našim tkivom.

Korekcija brade i mandibularne linije vrlo je popularna posljednjih godina. Potrebno je ubrizgati hijalurone koji imaju visoku čvrstoću, visok “G prime” i efekt liftinga zato što trebaju imitirati kost.

Hijaluron je supstanca koju imamo i u našem organizmu, a kvalitetni hijaluronski fileri omogućuju da ih se koristi u svim regijama lica. Ako se kojim slučajem pretjera s količinom hijalurona i želi se ukloniti višak, postupak je jednostavan – ubrizgava se tekućina u kojoj se nalazi enzim hijaluronidaze te se nekoliko sati hijaluron potpuno resorbira. Za razliku od hijalurona, ako su se za intervenciju upotrijebili trajni materijali, višak materijala može se ukloniti sam kirurškim zahvatom.

 

Časopis Smile,Rujan,2021 god.