Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ORALNE KOMPLIKACIJE TERAPIJE TUMORA

Kod pacijenata sa tumorima vrata i glave, koji su podvrgnuti kemoterapiji često imaju oralne poteškoće. Najčešća nuspojava je mukozitis usne šupljine. To je bolna, upalna reakcija sluznice na djelovanje zračenja i kemoterapije. Često se manifestira kao eritem, bolna ulceracija ili nekrotična pseudomembrana na sluznici usne šupljine, nepca, uvule, ždrijela i larinksa. Ove promjene mogu dovesti do gubitka apetita, otežanog gutanja te na koncu do nemogućnosti uzimanja tekućine. Ponekad je nužno uvesti parenteralnu prehranu. Takvo stanje narušava kvalitetu života bolesnika, a može prekinuti na kraće ili dulje vrijeme i aktivno liječenje, te time omogućiti daljnji tumorski rast.

Postupci i intervencije prije radioterapije

Liječenje karijesa i sanacija zubala, te edukacija bolesnika o važnosti dentalne higijene i njenoj provedbi u dnevnoj rutini. Provjera tjelesne mase i upute o pravilnoj i kalorijski adekvatnoj prehrani radi prevencije kaheksije i anoreksije. Planiranje zračenja uz maksimalnu moguću poštedu organa od rizika te najbolje moguće čuvanje žlijezda slinovnica.

Postupci tijekom radioterapije

Čišćenje zubi mekom četkicom nakon svakog jela. Treba napomenuti da je često krivo mišljenje kako zračenje direktno oštećuje zubnu caklinu i sami zub, te dovodi do brzog propadanja i nastanka karijesa. Istina je da je za nastanak karijesa i njegovo brzo širenje kriva kserostomija (nedostatak sline). Žlijezde slinovnice izložene zračenju nakon doze veće od 30Gy, nisu u mogućnosti isporučiti dovoljno sline, a ona koja je preostala je mukozne konzistencije i oskudna te se lijepi po usnoj šupljini. Slina ima važnu ulogu jer razrjeđuje hranu. Neutralizira kiseline koje nastaju prilikom fermentacije te na taj način održava adekvatan pH. U slini se nalaze zaštitni proteini koji preveniraju karijes. Slina omogućuje formiranje zalogaja i provedbu akta gutanja, olakšava i sam govor i fonaciju. Zube stoga treba prati pastom koja sadrži fluoride i premazivati fluoridnim gelom kako bi se prevenirao nastanak karijesa. Nedostatak sline mora se nadoknaditi stalnim ispiranjem i vlaženjem usta. Najbolje je koristiti kamiličin čaj, čaj od kadulje, umjetnu slinu, otopinu bikarbonata, fiziološku otopinu ili običnu vodu. Mukoznu slinu koju je nemoguće ispljunuti, te naslage hrane i propalih stanica sluznice usta potrebno je fizički odstraniti. Najbolje s gazicom na prstu koja se umoči u otopinu blagog, razrijeđenog oralnog antiseptika. Konzumacija alkohola i pušenje strogo su zabranjeni tijekom radioterapijskog liječenja. Oni dovode do pogoršanja svih simptoma mukozitisa i otežavaju simptomatsko liječenje. Svojim sinergističkim učinkom pospješuju nastanak karcinoma. Pušenje dovodi do hipoksije, a time i manjeg uspjeha u djelovanju zračenja na tumorsku stanicu. Smanjuje se apetit bolesnika, pa uz gubitak okusa brže dolazi u stanje anoreksije i kaheksije. Potrebno je izbjegavati vruću, ljutu, paprenu te krutu i oštru hranu, radi oštećenja sluznice. Poželjno je konzumirati kašastu neutralnu, polu tekuću, ugodno hladnu hranu u više malih obroka tijekom dana. Obroke treba mijenjati prema željama i navikama samog bolesnika. Ukoliko dolazi do gubitka na težini, potrebno je uvoditi i dodatnu umjetnu hranu.

Što trebamo upamtiti?

Mukozitis usne šupljine je česta nuspojava zračenja i kemoterapije u bolesnika sa tumorima glave i vrata. Mukozitis narušava kvalitetu života bolesnika i onemogućava adekvatnu prehranu bolesnika, a posredno ugrožava i provođenje aktivne terapije tumora. Ne postoji jedan univerzalni etiološki lijek za mukozitis. Propisanim mjerama potpornog liječenja moguće je ublažiti simptome i spriječiti nastanak komplikacija. Prevencija se provodi već tijekom planiranja zračenja dobrim izborom tehnika i poštednim zračenjem struktura od rizika. Liječenje se provodi od prvog dana  zračenja uz redovito praćenje bolesnika koji je upoznat sa higijensko dijetalnim mjerama i koje sam provodi uz pomoć medicinske sestre. Timskim radom uz adekvatnu potpornu terapiju zračenje se može dovršiti u punoj terapijskoj dozi bez prekida radi nuspojava poput mukozitisa.

 

Časopis Smile Broj 5