Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

HRANA ZA ZDRAVE ZUBE

Kada je posrijedi dentalno zdravlje, uz zubni konac i pastu za zube jako je važno voditi računa i o namirnicama koje jedemo.

Prema iskustvima brojnih stomatologa, pacijenti koji redovito peru zube i koriste konac, češće završe na zubarskom stolcu s karijesima od onih koji ne vode tako pažljivo brigu o higijeni zuba. Mnogi tvrde da to ovisi i o namirnicama koje jedemo. Zubi su vitalni, živi organi i zahtijevaju pravilnu prehranu kako bi se regenerirali i održali odgovarajuću količinu cakline i zubne kosti ili dentina. Bez pravilne prehrane oni će se boriti da ostanu cijeli i neoštećeni.

Ako konzumirate puno vitamina i minerala, zubi će se regenerirati prirodnim putem te će biti čvrsti i zdravi, ali ako nutrijenti izostanu, bakterije i kiseline iz usne šupljine spriječit će taj prirodni proces te utjecati na brže propadanje zuba. Ne uzrokuje karijese samo konzumacija šećera, već nedostatak nutrijenata koji jačaju zub. Loša prehrana nažalost prevladava u modernoj zapadnjačkoj prehrani. Da bi zubi bili zdravi, u organizam treba unositi puno vitamina topljivih u masnoći, a to su vitamini A, D, K2 i E.

Vitamin A naći ćete u:

-junećoj jetrici

-ribi

-mlijeku

-jajima

Vitamin D naći ćete u:

-masnim ribama

-gljivama

-punomasnim mliječnim proizvodima koji nisu prerađeni

Vitamin K2 naći ćete u:

-mekanim sirevima

-jajima

-maslacu

-jetricima

 

Vitamin E naći ćete u:

-špinatu

-brokuli

_orasima

 

Za zdrave zube preporučuje i konzumiranje čvrstih namirnica jer one utječu na mišiće vilice te potiču žvakanje i lučenje sline, a slina štiti zube i smanjuje kiselost u ustima. Primjer takve namirnice je celer. Ne samo da traži  dodatno žvakanje, već je i namirnica koja masira desni i čisti prostor između zuba.

 

Časopis Smile, 2019 god.