Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

KRVARENJE GINGIVE MOŽE BITI ZNAK NEDOSTATKA VITAMINA C

Kada se pojavi krvarenje gingive, često je prva preporuka da se provjeri vlastita oralna higijena. Međutim, nedostatak vitamina C također može biti uzrok. To je otkrio dr.Philippe Hujoel, doktor dentalne medicine i profesor na Sveučilištu u Washingtonu u opsežnom istraživanju. Rezultati su objavljeni u časopisu Nutrition Reviews. Tim oko prof.Hujoela analizirao je podatke iz 15 kliničkih istraživanja s 1140 pretežno zdravih sudionika i podatke od 8210 američkih građana koji su intervjuirani o njihovu zdravstvenom stanju u sklopu službenog istraživanja. Rezultati su pokazali da su krvarenja gingive i krvarenja u oku uvijek bila povezana s niskom razinom vitamina C. Kada je povećan dnevni unos vitamina C, smanjena je sklonost krvarenju. Istraživači su iz ovih nalaza izvukli i zaključke o tendenciji krvarenja u mozgu, srcu i bubrezima.

Nije novost: krvarenje gingive je biološki marker razine vitamina C. Nedostatak vitamina C kao uzrok krvarenja gingive odavno je poznat, međutim, prof. Hujoel naglašava kako se u posljednjih nekoliko godina obraća više pažnje na liječenje krvarenja četkanjem zubi i čišćenjem interdentalnim koncem, nego stvarnom problemu. Hujoel preporučuje u prehranu uključiti sirovu papriku ili kivi. Oni koji ne nalaze ukusnu hranu bogatu vitaminom C, trebali bi u prehranu uključiti 100 d0 200 miligrama vitamina C dnevno u obliku dodataka. Uz posebne dijete poput paleo prehrane, unos vitamina C također može biti prenizak jer voće poput kivija ili naranče sadrži puno šećera i u prehrambenim režimima s malo ugljikohidrata obično se izbjegava.

Zato ako primijetite da vaše zubno meso krvari, ne biste se smjeli usredotočiti samo na pojačanu oralnu higijenu. Trebali biste pokušati saznati zašto vam desni krvare. Nedostatak vitamina C moguć je razlog.

 

Dental Tribune,lipanj 2021.