Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

STRES IZAZVAN DRUŠTVENIM MREŽAMA POTIČE BRUKSIZAM

Istraživanje provedeno na Stomatološkom fakultetu Maurice i Gabriela Goldschleger sa Sveučilišta u Tel Avivu otkrilo je da pretjerana upotreba pametnih telefona i društvenih mreža može dovesti do problema sa spavanjem, pospanosti i umora tijekom dana, kao i škripanja zubima i bola u mišićima usta i čeljusti.

Sve veća ovisnost dovodi do osjećaja stresa i tjeskobe. U istraživanju je sudjelovalo oko 600 ljudi, sekularni Židovi (uglavnom korisnici pametnih telefona) i skupina ultraortodoksnih Izraelaca (oni koji upotrebljavaju telefon bez internetske veze). Od sudionika istraživanja zatraženo je da odgovore na niz pitanja o pojavama koje tipično idu uz pretjeranu upotrebu telefona, uključujući osjećaj stresa i napetosti danju, sklonost noćnom buđenju, potrebu da se bude dostupan na mobitel, škripanje zubima i bol u čeljusti.

Istraživanje je pokazalo da se 54% korisnika pametnih telefona budi usred noći, u usporedbi s 20% ultraortodoksne populacije. Te su razlike još izraženije ako se analiziraju oštećenja žvačnih mišića i temporomandibularnih zglobova: 45% ispitanika iz sekularne skupine izjavilo je da škripi zubima, 24% tijekom dana i 21% noću, a 29% njih reklo je da ima bolove u žvačnim mišićima. U usporedbi s tim, samo 14% ultraortodoksnih ispitanika opisalo je ove simptome. Oko 13,5% ispitanika izjavilo je da škripe zubima, a 14% da ima bolove u mišićima.

Zaključak autora: ” Naravno da smo za tehnološki napredak, ali kao i u svemu u životu, pretjerana upotreba pametnih telefona može dovesti do negativnih posljedica i važno je da javnost bude svjesna koji učinak pretjerana upotreba može imati na tijelo i um.”

 

Dental Tribune

Lipanj 2021.god.,Broj 2