Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ZA ORTODONCIJU NIKAD NIJE KASNO!

Ortodontska terapija kod odraslih osoba

Iako je nekada ortodontska terapija bila “privilegija” samo djece i adolescenata, današnja je ortodoncija toliko napredovala da je nošenje ortodontskog aparata u odrasloj dobi postalo uobičajena pojava. Potaknuti novim, estetski prihvatljivijim ortodontskim napravama danas se sve više odraslih osoba odlučuje za ortodontsku terapiju. Moderna ortodoncija nije ograničena starosnom dobi pacijenta. Iako se većina pacijenata javlja ortodontu zbog nezadovoljstva izgledom i položajem svojih zubi, tj. zbog estetske komponente, ortodontske anomalije nisu samo “estetski problem”. Ortodontske anomalije mogu biti uzrokom i poremećaja oralne funkcije (žvakanja, gutanja i govora).Osim toga, položaj zubi i osmijeh mogu bitno utjecati na psihološku komponentu osobe, određujući njene socijalne kontakte i afirmaciju u društvu. Fokus moderne ortodoncije temelji se na pobiljšanju ne samo odnosa zuba i čeljusti, već i mekih tkiva, u kombinaciji s drugim stomatološkim zahvatima, ukoliko su potrebni. Ortodontska trapija kod odraslih može se provoditi kao sveobuhvatna (terapija svih zuba) i pomoćna ortodontska terapija, gdje se uz pomoć ortodoncije nastoje stvoriti optimalni uvjeti za druge stomatološke zahvate.

Nakon pregleda i kliničke obrade pacijenta, terapeut postavlja dijagnozu i radi plan terapije koji prezentira pacijentu. Pacijentu treba jednostavnim rječnikom objasniti očekivano trajanje terapije, granice ortodontske terapije te naglasiti da ortodontskom terapijom nije moguće ispraviti probleme psihološke i socijalne prirode. Komunikacija s pacijentom treba biti kvalitetna, otvorena i jasna. Odrasli pacijenti najčešće zahtijevaju estetske ortodontske naprave jer su zabrinuti kako će okolina reagirati na ortodontsku napravu te žele da je ortodontska naprava nevidljiva ili što manje vidljiva. Današnje tržište nudi nekoliko vrsta estetskih naprava. Estetske naprave koje se najčešće koriste umjesto konvencionalnih metalnih bravica su keramičke i safirne bravice, terapija prozirnim udlagama, te lingvalne bravice koje se lijepe s unutarnje strane zuba i potpuno su nevidljive. Ortodont je taj koji procjenjuje koja je terapija najbolja za određenog pacijenta s obzirom na vrstu anomalije, složenost terapije i financijske mogućnosti pacijenta. Za razliku od adolescenata, odrasli pacijenti često imaju problema s parodontom (gingivitis, parodontitis). Ako postoje parodontološki problemi, treba ih staviti pod kontrolu prije nego što se pristupi ortodontskoj terapiji.

Pomoćna ortodontska terapija kod odraslih osoba

Da bi se postigao maksimalan učinak dentalnog tretmana često kod odraslih osoba nije dovoljna samo ortodontska terapija. U takvim slučajevima ortodontska terapija se provodi kako bi se stvorili optimalni uvjeti za druge stomatološke zahvate te je samo jedna komponenta u složenom postupku koji uključuje nekoliko dentalnih specijalnosti.

Pomoćnom ortodontskom terapijom se podižu nagnuti molari, popravlja križni zagriz, stvara prostor za ugradnju implantata… Optimiziranjem položaja zuba može se poboljšati zdravlje parodonta, smanjiti patološka okluzija i očuvati zubne strukture.  Nakon završetka ortodontske terapije zube koji nedostaju nadoknađuje se protetskim nadomjestcima ili se ugrađuju implantati na kojima se izrađuju krunice iz visoko estetskih materijala. U novije vrijeme pomoćna ortodontska terapija kod odraslih osoba bilježi rast.

Dobrobit ortodontske terapije provedene u odrasloj dobi su višestruke:

– lijep osmijeh koji podiže samopouzdanje pacijenta

– poboljšana mogućnost čišćenja i održavanja oralne higijene, čime se smanjuje mogućnost nastanka karijesa i parodontoloških oboljenja

– pomicanje zuba u bolji položaj prije ugradnje implantata, mosta ili krunice

– ispravljanje loših navika, kao što je škripanje zubima

– poboljšanje izgovora i izgleda lica

 

Časopis Smile