Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

TEHNIKE PODIZANJA MAKSILARNOG SINUSA

Podizanje dna maksilarnog sinusa pouzdana je metoda kojom se proširuje mogućnost implanto – protetskih rješenja i kvalitetnija životna aktivnost. Cilj zahvata je ispuniti dio sinusne šupljine biomaterijalom koji će s vremenom okoštati te činiti čvrste temelje za buduće implantate. Tako djelomično ispunjen sinus neće imati nikakvih negativnih utjecaja na fiziološke funkcije sinusa i zdravlje pacijenta.

Dijagnostika

Potrebno je napraviti ortopan ili po potrebi CBCT ili CT regije, kako bi pravilno procijenili koštano ležište, te nam uvelike olakšava planiranje kirurškog zahvata i samo postavljanje implantata.

Indikacije

Ugradnja implantata u područje nedovoljnog volumena kosti, operacija zatvaranja oroantralne fistule, rekonstrukcija alveolarnog rascjepa, poprečne fraktura Le Fort i s augmentacijom kosti, rekonstrukcija nakon operacije tumora. Kod implantološke terapije: preostala alveolarna kost visine manje od 10 mm, te širine manje od 4 mm.

Kontraindikacije

Opće: tretmani zračenja u regiji glave i vrata zbog opasnosti od osteoradionekroze, sepsa, nekontrolirana sistemska bolest, pretjerana ovisnost o duhanu,pretjerana konzumacija alkohola i drugih štetnih supstanci, hemofilija, trombocitopenija, akutna leukemija, osteogenesis imperfecta i osteoporoza.

Lokalne kontraindikacije: infekcija maksilarnog sinusa, kronični sinusitis, alveolarni ožiljci iz prethodnog kirurškog zahvata, odontogene infekcije, upalne ili patološke lezije, teški alergijski rinitis.

Metode podizanja sinusa

Zatvorena metoda omogućava brz oporavak i istodobnu ugradnju dentalnog implantata. Ležište za implantat i podizanje koštanog dna sinusa radi se specijalnim dlijetima i malim čekićem. Metoda je relativno jednostavna, a za pacijenta je u najgorem slučaju neugodna te ima veliki postotak uspješnosti. Uz ovu metodu može se koristiti materijal za augmentaciju ali se uz zahvat uvijek istodobno postavlja dentalni implantat. Ovakav sinus lifting ponekad se naziva i malim sinus liftingom.

Otvoreni sinus lifting podrazumijeva otvaranje malog ovalnog prozora u kosti gornje čeljusti te direktan pristup sinusu i sinusnoj membrani koju se oprezno odvaja od koštanog dna sinusa i potiskuje prema gore. U taj novonastali prostor postavlja se materijal za augmentaciju koji se zaštiti resorptivnom kolagenskom membranom. Preko svega se šiva sluznica usne šupljine. Kroz 6 mjeseci materijal za augmentaciju prožet je i zamijenjen novom kosti i spreman za postavu dentalnog implantata. Ova metoda uvijek zahtjeva korištenje materijala za augmentaciju, a ponekad se u istom aktu mogu postaviti dentalni implantati

U svemu tome svakako je važna suradnja s pacijentom koji mora biti upoznat sa svom procedurom i financijskim aspektima predloženog rada. Pacijent treba savršeno održavati oralnu higijenu da se navedeni rad ne bi kompromitirao.

 

Časopis Smile