Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

PREHRANOM PROTIV PROLJETNOG UMORA

Buđenje prirode, tople zrake sunca, promjena sastava zraka i nagli porast temperature često izazivaju umor, pospanost ili razdražljivost što ih jednim imenom zovemo proljetni umor. Nije opasan, ali smanjuje radnu sposobnost pojedinca, kvalitetu života, snižava obrambenu sposobnost organizma, a povećava mogućnost razvoja bolesti. Proljetni umor je prolazniporemećaj protiv kojega se možemo uspješno boriti pravilnom prehranom, dovoljnim uzimanjem tekućine, tjelesnom aktivnošću i boravkom na svježem zraku. Prehrana se bazira na laganim obrocima bogatim sezonskim voćem i povrćem. Lagane povtne juhe, raznovrsne salate, riba potrebne su nam da podignemo razinu energije i raspoloženje. Osvježavajuće, povtne ili u kombinaciji s voćem, hladne ili tople salate odličan su izbor za međuobroke, predjela ili male obroke. Uz pravilan izbor namirnica i pravilnu pripremu, naglasak treba staviti na sezonalnost namirnica i količinu. Namirnice koje dozrijevaju u vrijeme konzumacije, najbolji su izvor vitamina i minerala, a mali, česti obroci osiguravaju izvor hranjivih tvari i pune nas energijom kroz cijeli dan. Uzrok proljetnom umoru često je jednolična zimska prehrana lišena neophodnih vitamina, pa su najbolji saveznici protiv proljetnog umora vitamini i minerali.

Prvi korak je povećani unos vitamina C u organizam

Vitamin C jača imunološki sustav i brani organizam od proljetnih viroza i prehlada. Citrusno voće (limun, naranča, grejp), bobičasto voće (jagode, maline, kupine), te povrće poput paprike, brokule i cvjetače učinkovito će zadovoljiti povećane potrebe za vitaminom C.

Vitamini B skupine važni su saveznici protiv proljetnog umora i depresije

Sadržani u mlijeku i mliječnim proizvodima, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, zelenom lisnatom povrću, mesu, ribi i jajima neophodni su za proces stvaranja energije, bolje pamćenje, pravilan rad probavnog sustava, a pomoći će nam prevladati bezvoljnost i melankolično raspoloženje.

Unos magnezija od osobite je važnosti u stanjima iscrpljenosti, umora i stresa

Unosom zelenog lisnatog povrća kao što su špinat, blitva ili kelj, zatim mahunarki poput graha, graška ili soje, pa integralnih žitarica i orašastog voća, organizmu ćete osigurati dovoljno magnezija za hvatanje u koštac sa simptomima proljetnog umora.

Željezo nam je neophodan saveznik u održavanju zdravog imunološkog sustava

Poznato je da manjak željeza i anemija uzrokovana njegovim deficitom uzrokuju umor, smanjuju radne sposobnosti, usporavaju misaone procese te smanjuju rezistenciju na različite infekcije. Najbolji izvor željeza su iznutrice, riba, jaja, mahunarke, tamnozeleno lisnato povrće, grožđice, cjelovite žitarice, orašasto voće.

Ne zaboravimo piti! Kad osjetimo žeđ, već smo dehidrirali

Voda je izvor zijelu važnih minerala i elektrolita. Oslobađa organizam od štetnih tvari, regulira tjelesnu temperaturu, a kožu održava lijepom i zdravom.

Dodaci prehrani

Iako će organizam najučinkovitije asimilirati i iskoristiti vitamine, minerale i oligoelemente upravo iz hrane, u stresnom i ubrzanom životnom ritmu, vrlo često to nije dovoljno. Potrebno je posegniti za dodacima prehrani u obliku vitaminsko – mineralnih suplemenata. Poželjno je odabirati proizvode koji sadrže vitamin C, vitamine B skupine, magnezij i željezo. Osim ova 4 predvodnika u borbi protiv proljetnog umora, dobro će nam doći vitamini A i E, te minerali selen i cink koji rade u službi jačanja imunološkog sustava.

 

Časopis Smile,travanj 2021