Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ALOPECIJA I DENTALNI FOKUS

Alopetia areata je upalna bolest nepoznete etiologije, u kojoj vlastiti imunološki sustav napada folikule  dlaka u koži ili na vlasištu i nastaje opadanje kose ili dlaka na bilo kojem dijelu tijela a najčešće na glavi. u novije vrijeme govori se o autoimunim reakcijama koje s aktiviraju kod genetski predisponiranih osoba.

Uzroci mogu biti određeni lijekovi, otrovi ili zračenje, nedadvni kirurški zahvati, kronične bolesti, nedostatak vitamna B, endokrine, autoimune i kožne bolesti i dentalni fokus tj. upalno žarište u ustima.Alopecija se može podijeliti na žarišnu i difuznu, te prema postojanju ili nepostojanju ožiljaka.

Gubitak kose obično izaziva veliku zabrinutost bolesnika iz estetskih i psiholoških razloga, stoga je bitna adekvatna dijagnostika i što brža terapija.Alopecija može biti važan znak sistemske bolesti kao što su dijabetes, lichen planus, upala štitnjače, hipotireoza, vitiligo, astma, atopijski dermatitis, neurodermatitis, celijakija, alergije, anemija, a može biti povezana i sa stresom.

U dijagnostici je potrebna pretraga kompletne krvne slike, željeza, hormona, te pregled dermatologa, endokrinologa, imunologa i doktora dentalne medicine.

Pacijent se šalje na pretrage kako bi se pronašao udaljeni kronični proces koji je uzrok gubitka kose ili neka sistemska bolest u podlozi.

U nekim slučajevima može se naći poveznica s dentalnim fokusem, upalnim žarištem u usnoj šupljini. to može biti periapikalni proces  granulom, koji nastaje kao posljedica neadekvatno liječenih zuba ili neliječenih korijena, cista, zatim upale kosti i potpornog tkiva oko zuba – parodontitis, impaktirani zubi, zaostali korijeni u kosti ili nakon vađenja.

Pregled doktora dentalne medicine je sastavni dio ovih pretraga. Analizom rtg snimke obje čeljusti, ortopantomograma stomatolog ili specijalist endodoncije utvrđuje kvalitetu endodontski liječenih zuba i traži prisustvo kroničnih periapikalnih procesa tkz.granuloma.

Obično ako se upalni proces nalazi na jednoj strani, na toj strani će biti i alopecija. Također, ako se radi o uzroku u gornjoj čeljusti, alopecija će biti iznad kuteva usana, a ako je u donjoj čeljusti ispod kuteva usana.  Obično se radi o gubitku dlaka na bradi ali postoje i izuzeci. Ukoliko se pronađe patološki proces u usnoj šupljini, potrebno je sanirati ili endodontski  tretirati zube koje podrazumijeva kemijsko i mehaničko čiščenje te punjenje korijenskog kanala ili vađenje zuba.

U slučaju žarišnih procesa u kosti vazanih za impaktirane zube radi se alveotomija, a kod parodontnih žarišta parodontološka terapija.

Eliminacijom uzroka često dolazi do ponovnog rasta kose. Tijekom infekcije zuba, može se uočiti i alopecija na bradi muškaraca. Zbog toga je kod svih muškaraca koji primijete alopeciju na bradi nužno obaviti stomatološki pregled kako bi se isključila bolest zuba. Liječenjem osnovne bolesti zuba, nerijetko brada počinje rasti.

Terapijska strategija svakako uključuje prvotno odstranjenje uzroka ili upalnih procesa ukoliko ona postoje. Ako se uzrok ne otkrije a uglavnom se otkrije, ide se na lokalnu terapiju kortikosteroidima ili sredstvima za poticanje rasta kose, a ako se radi o sistematskim bolestima, opcija je liječenje osnovne bolesti te je terapija uglavnom simptomatska.

Nepredvidiv tijek alopecije i njezina u potpunosti nepoznata etiologija i patogeneza čini ponekad terapiju izazovnom, a od pacijenata se zahtijeva strpljenje i duže vrijeme oporavka kao i moguće eksperimentiranje s terapijom.

Smile 9/2020 (broj 31)