Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

VISOKI STANDARD DEZINFEKCIJE U STOMATOLOŠKIM ORDINACIJAMA

Higijena je važna tema u zaštiti pacijenata, posebno za starije ljude, ljude sa slabim imunitetom ili djecu. I radi zaštite ordinacijskog tima higijena je iznimno važna i stoga se ni u užurbanom svakodnevnom radu ne smije zanemariti. Integrirani rutinski postupci održavanja higijene često zvuče sitničavo, ali na kraju štedi vrijeme i živce kada se točno zna koji se postupak primjenjuje za određeni zahvat.

Higijena ruku

Higijena ruku prvenstveno je briga svih koji su izravno uključeni u liječenje – od doktora prekosestre do asistenta. Preporuka je da se na ulaz postavi postaja za dezinfekciju ruku za pacijente. Tako se postiže veliko smanjenje kontaminacije ordinacije. Tijekom sezone gripe ili drugih zaraznih bolesti određene posebne mjere pokazale su se učinkovitima u prekidanju lanaca širenja infekcije. To uključuje dezinfekciju kvaka na vratima ili pulta na recepciji – najbolje nekoliko puta na sat. Time se povećava sigurnost pacijenata i zaposlenika.

Njega je obavezna

Higijena ruku nije samo čišćenje nego i njega. Kožne bolesti su vodeće profesionalne bolesti doktora dentalne medicine i njihovih asistenata. Međutim, rijetko je dezinfekcija uzrok. Zbog dodatka tvari koje njeguju kožu, koža je puno manje iritirana nego pranjem sapunom. Budući da većina agensa ispari, ostaju prethodno otopljene masti u koži. Međutim, kod izrazito suhe kože ili ekcema ni najbolji dezinficijens neće djelovati optimalno. Stoga bi redovito trebalo nanositi kremu u pauzama, nakon posla i kod kuće. U ordinacijama bi se trebalo upotrebljavati pripravke iz dozatora ili tuba jer se materijal u posudicama brzo kontaminira. Najbolje je naljepnicom ili flomasterom naznačiti datum otvaranja.

Zaštitne rukavice u slučaju vjerojatnog kontakta sa sluznicom smanjuju kontaminaciju ruku na najmanju moguću mjeru. Pranje vodom i tekućim sapunom u osnovi je potrebno samo u slučaju vidljivo prljavih ruku, ali onda po pravilu: prvo dezinficirati, a zatim oprati. Higijenska dezinfekcija ruku preporučuje se prije svakog zahvata, između dva pacijenta, ako se liječenje prekie, prilikom promjene rukavica i nakon završetka liječenja, čak i ako se nose rukavice.

Higijenska ili kirurška dezinfekcija

U tu svrhu savijeni dlan (oko tri do pet mililitara) napuni se dezinficijensom na bazi alkohola iz zidnog dozatora i utrlja se nerazrijeđen u suhe ruke. Dlanovi, nadlanice, vanjska strana ruke, razmaci između prstiju i vrhova prstiju intenzivno se navlaže. Tijekom cijelog postupka ruke moraju stalno biti vlažne. Osnovno je pravilo da higijenska dezinfekcija ruku traje 30 sekundi. Većinom jedno punjenje dlana nije dovoljno jer je sredstvo obično iskorišteno nakon 15 sekundi. Za standardne preglede, terapiju ispunima, protetsku terapiju ili jednostavnije vađenje zubi dovoljna je higijenska dezinfekcija ruku. Kirurška dezinfekcija ruku primjenjuje se u opsežnim intervencijama poput kirurškog uklanjanja umnjaka, implantacije ili apikotomije. Nokti moraju biti kratki i zaobljeni. Ne smiju postojati ozljede ili upale noktiju. Ruke i podlaktice peru se oko minute, suše sterilnim jednokratnim ubrusom iz emnika, a zatim se potpuno navlaže otopinom dezinficijensa. Proizvođač obično propisuje tri minute djelovanja. Zatim se odmah navlače sterilne rukavice na suhe ruke.

Upitno je uzimaju li pacijenti prilikom odabira svog stomatologa uvijek u obzir zaštitu od infekcije. S obzirom na sve veći broj dokaza i obveze vođenja dokumentacije, higijenski plan koji uključuje standardne upute za rad koristan je za svaku ordinaciju. Čak i naizgled jednostavni postupci poput higijene ruku trebaju se provoditi prema standardiziranom planu. Tako nema iznenađenja!

 

DEntal Tribune,listopad 2020