Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

GUMMY SMILE

S estetskog stajališta idealno je ako se kod osmijeha osim prednjih zubi ne vidi više od 1 do 2 mm zubnog mesa. Neki pacijenti pri smijanju pokazuju previše desni. Ako su time zahvaćeni svi gornji prednji zubi, govorimo o gummy smileu. Vidljive desni tokom smijeha “gummy smile” su relativno česta pojava kod pacijenata. Takve se osobe izbjegavaju smijati ili, kada to čine, rukom pokrivaju usta, što također nije uobičajeno i može utjecati da se te osobe nelagodno osjećaju u društvu. Uzroci pojavljivanja gummy smilea, osim kad je riječ o ubrzanom rastu zuba kod kojeg se javlja prekrivanje krunice zuba gingivalnim tkivom, mogu se pronaći i u prejakom vertikalnom rastu gornje čeljusti. Jače pomičnom gornjom usnicom osmijeh se još dodatno može pogoršati zbog nisko postavljenog spoja mišića koji kontroliraju kretanje gornje usne te uslijed hiperaktivnosti povlače usnu u prisilan položaj. Iako za pacijente gummy smile predstavlja veliki estetski problem, on predstavlja i poteškoće u funkciji. Ovisno o veličini osmijeha, otkriva se gingiva te se za korekciju primjenjuju različite procedure. Najčešće se primjenjuje gingivektomija (odsijecanje i oblikovanje gingive) i produženje kliničke krune zuba. Taj nedostatak ili problem danas se riješava lako. U nekim slučajevima povećavanjem usana hijaluronskom kiselinom može se umanjiti efekt gummy smilea, ali samo kao dopuna drugim metodama ili kod manjih korekcija.

Korekcija “gummy smilea” podrazumijeva produženje kliničke krune zuba. Ona se rutinski izvodi i postoje dvije metode:

– korištenje lasera ukoliko je potrebna manja korekcija

-druga je klasična kirurško – parodontološka metoda ukoliko su potrebne veće korekcije

Također se ove dvije metode mogu i kombinirati. Koja metoda će se točno koristiti ovisi o stanju u ustima pacijenta, što se određuje stomatološkim pregledom. Vrijeme potrebno za samu intervenciju zavisi od broja zuba kod kojih se poduzima korekcija dužine krunice. U slučajevima gdje gummy smile nije veliki, a zubi sitni/ili postoje dijasteme (razmaci između zuba), neophodno je uraditi cirkumciziju, odnosno uklanjanje viška desni laserom. Intervencija traje desetak minuta i najčešće se postavljaju kompozitne fasete, ukoliko su potrebne (njima mijenjamo ne samo dužinu već i položaj, oblik i boju zuba). Na taj način se gingiva formira prema novim fasetama, pa se dobivaju potpuno kontrolirani rezultati. Naravno, poslije intervencije je potrebno nekoliko dana da se smire desni i da pacijenti nastave s dobrim higijenskim režimom. Nakon nekoliko mjeseci ili godina kompozitne fasete se zamjenjuju keramičkim, što se može smatrati trajnim rješenjem.

Danas je popularna i nova metoda rješavanja gummy smilea botoxom. Kada nabrojane metode ne daju rezultat, preporučuje se terapeutski zahvat stabilizacije gornje usne botoxom zbog problema pojačane aktivnosti mišića oko usta te krivom načinu njegova korištenja. Uslijed toga dolazi do podizanja gornje usne. Botox djeluje tako da se navedeni mišić oslabi, pri čemu se smanjuje njegova kretnja i napetost te se gornja usna više ne diže kao ranije.

 

Časopis Smile