Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

METODE IZBJELJIVANJA ZUBI

Svi vole bijele zube i blještavi osmijeh. Danas postoje mnogi proizvodi koji pomažu u izbjeljivanju zubi. Većina je zadovoljna prirodnm bojom svojih zuba koju održavaju redovitom higijenom i posjetima svome stomatologu, no postoje i oni koji bi željeli da im zubi budu iznimno bijeli. Ako želite da vaši zubi budu zaista bijeli, za to postoji nekoliko mogućnosti. Za početak ugovorite pregled kod svog stomatologa, odluku o izbjeljivanju prepustite stručnim osobama jer bilo kakav zahvat na zubima zahtijeva kontrolu stomatologa. Postoje razne metode izbjeljivanja, ali zbog zdravlja svojih zubi preporučuje se sve to činiti pod kontrolom u ordinacijama dentalne medicine. Problemi se pojavljuju sa zubima na kojima su ispuni ili defekti i stomatolog može isparaviti prije početka ili nakon izbjeljivanja zubi. Ako su zubi previše oštećeni, onda izbjeljivanje možda i nije rješenje, već se treba okrenuti estetskim ljuskicama ili krunicama. Ako je stomatolog zaključio kako ste kandidat za izbjeljivanje, za to postoji nekoliko mogućnosti:

*Izbjeljivanje u ordinaciji

To je najbrži način izbjeljivanja. Uglavnom je potreban jedan posjet stomatologu i postupak traje oko jedan sat. Stomatolog će aplicirati zaštitni gel na zubno meso, a izbjeljivač na tvrdo zubno tkivo. Zatim se posebnim svjetlom aktivira agens u izbjeljivaču i gel izbjeljuje zube.

*Izbjeljivanje kod kuće

Taj način izbjeljivanja je popularan stoga što ne zahtijeva dugotrajno sjedenje u ordinaciji. Stomatolog će izraditi posebnu udlagu na koju se može nanjeti gel. Gel možete dobiti od svog stomatologa koji će vam dati upute kako ga trebate koristiti. U toj metodi postoji i nelagodna nuspojava, a to je preosjetljivost zubnoga mesa ako se gel ne aplicira pravilno.

*Paste za izbjeljivanje

Paste za izbjeljivanje sadrže dodatni agens koji pospješuje odstranjivanje mrlja. U odnosu na već navedene metode, pastama ne možete promijeniti boju zuba, nego samo ukloniti mrlje nastale zbog hrane, pušenja itd.

Nakon izbjeljivanja zubi mogu biti osjetljivi na hladno ili pri četkanju. Potrebno je koristiti preparate za njegu usne šupljine namijenjene osjetljivim zubima. Pojava bolne osjetljivosti zuba nakon izbjeljivanja je individualne naravi, kao i njezino trajanje. Kod većine traje nekoliko dana, a u nekih osoba zna potrajati i tjednima. Potrebno je izbjegavati jako pigmentiranu hranu i napitke, barem prva tri dana, a idealno bi bilo i duže. Poželjno je izbaciti iz upotrebe i duhanske proizvode.

 

Časopis Smile