Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

KOLIKO VAM JE ČISTA ČETKICA ZA ZUBE?

Četkanje zuba igra važnu ulogu u svakodnevnoj osobnoj higijeni i učinkovitom uklanjanju plaka. No, bez obzira na to koju pastu za zube ili vodicu za usta koristite, teško da ćete imati svjež dah i dobro oralno zdravlje ukoliko istovremeno koristite četkicu za zube punu bakterija, plijesni i raspadnutih ostataka hrane. Dok čistite usta, neke bakterije prenose se na vašu četkicu za zube ili interdentalnu četkicu, gdje mogu živjeti u vlažnom okruženju između vlakana i pukotina. Korištenjem takve četkice za zube, povećava se opasnost od razvoja bolesti desni i usne šupljine (kontaminacijom bakterija i virusa) kao i od unakrsne kontaminacije sa četkice na četkicu više ukućana.

Uklanjanje bakterija i gljivica

Brojne studije tijekom godina pokazale su da su takve kontaminirane četkice uzročnici ustaljenih infekcija u ustima. Ne samo da postoji mogućnost od rasta i razmnožavanja na vlaknima četkice, već bakterije također imaju sposobnost prenošenja organizama odgovornih za bolesti u cijelom tijelu. To su milijuni organizama koji mogu uzrokovati gripu, prehladu i druge bolesti. Čišćenje i dezinficiranje četkice za zube može eliminirati čak 99,9% bakterija i gljivica koje se na njoj nalaze. Stoga, osobama s kompromitiranim imunološkim sustavom preporuča se poduzimanje dodatnih mjera opreza u održavanju čistoće četkica za zube.

Dezinfekcija otopinama

Četkica za zube koja je čista i u dobrom stanju, iznimno je bitna za dobru oralnu higijenu i odstranjivanje bakterija koje uzrokuju probleme s desnima i lošim zadahom. Stoga je važno voditi stalnu brigu o čistoći i dezinfekciji i interdentalne četkice. Isto tako, kako bi se održala prava oralna higijena, četkicu za zube potrebno je zamijeniti svaka 2 do 3 mjeseca, ovisno o tome koliko se dnevno koristi. Danas na tržištu postoji mnogo proizvoda koji dezinficiraju i uništavaju bakterije na četkicama za zube. Postoje vodice s antibakterijskm učinkom, uređaji sa UV svjetlom te tablete za čišćenje i dezinfekciju.

 

Časopis Smile