Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

FLUORIDACIJA KAO PREVENCIJA

Prevencija karijesa fluoridima je odavno ukorijenjena, a u posljednje se vrijeme prednost daje topikalnoj naspram  sustavnoj primjeni fluorida. Danas su u primjeni zubne paste, vodice za ispiranje usta, žvakače gume, različiti lakovi i gelovi koji sadrže fluor. Zubna pasta je idealan nosač za prijenos fluora, a dnevnom upotrebom paste s fluorom smanjuje se nastanak karijesa od 20 do 40%. Dijete smije započeti koristiti pastu za zube kada mu nikne prvi mliječni molar, dakle u dobi od oko 1,5 godine. Preporučeno je koristiti paste za zube namijenjene upravo djeci, budući da one sadrže manju količinu fluora od pasti za odrasle (500 ppm F). Djeca obično progutaju dio paste prilikom pranja zuba te zato moramo kontrolirati količinu paste koja odgovara veličini zrna graška. Postoje mnoge paste koje sadrže fluor, ali granica mora postojati pa se fluor u medicinskim dozama koristi jedino u ordinacijama i stoga djecu treba redovito voditi stomatologu na fluoridaciju kako bi im zubi bili kvalitetniji, a fluor se ugradio u njih tijekom nicanja.

Topikalna fluoridacija uglavnom se provodi u stomatološkim ambulantama  i to nekoliko puta godišnje. Važna je jer se posebnim premazuju zubi, što višestruko povećava koncentraciju fluora. Tako velika koncentracija fluora ima sljedeća djelvanja:

* smanjuje nastanak karijesa

*povećava obranu zuba od karijesa

*zaustavlja početni karijes

*povećava količinu i kvalitetu sline

*zaustavlja bakterije u razvoju

*smanjuje kiselost u ustima

*čini zube zdravijima i otpornijima

Upotreba fluora u poboljšanju oralnog zdravlja već je dugo poznata i kao takva dokumentirana u mnogim znanstvenim radovima. Svako istraživanje pokazalo je barem malo pozitivnih učinaka fluora pa se ne može skriti njegovo iznimno djelovanje na zubnu strukturu. Kako bismo  vas još više potaknuli na korištenje fluora kao prevencije od nastanka karijesa, evo deset činjenica koje će vas sigurno zaintrigirati;

* Fluor je potpuno prirodni mineral koji se nalazi u mnogim prehrambenim proizvodima te u pitkoj vodi.

*Kada se fluor ugradi u zubnu caklinu čini je znatno čvršćom i otpornijom na karijes.

*Obogaćivanje pitke vode fluorom istražuje se već 50-tak godina i pokazalo se da konzumacija takve vode smanjuje krvarenje zubi od 50 do 60%.

*Vrlo je malo zemalja u svijetu koje imaju prirodno vodu obogaćenu fluorom, sve ostale moraju svoju vodu dodatno obogatiti.

*Dodatak fluora u zubnim pastama smanjuje pojavnost karijesa za 50%.

*Do treće godine trebala bi se koristiti pasta s 1000 ppm fluora, a nakon treće preporučeno je koristiti pastu koja sadrži od 1350 do 1500 ppm fluora.

*Fluoridni lakovi koje aplicira stomatolog mogu dodatno zaštititi dječje zube od karijesa.

*Upotreba fluoridnih lakova posljednjih je godina u velikom porastu.

*Nema relevantnih dokaza za negativne pojave obogaćivanja vode fluorom.

Posjetite svog stomatologa i zatražite da Vašem djetetu aplicira fluoridni lak, korist je višestruka, a dijete će svakako imati ugodnije iskustvo te zdravije zube.

 

Časopis Smile