Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ISKORISTITE SEZONSKO VOĆE

Da biste što prije povratili energiju i očistili tijelo od nakupljenih toksina što češće konzumirajte svježe cijeđene voćne sokove. Na taj način organizam ćete opskrbiti vitaminima i mineralima neophodnim za njegovo normalno funkcioniranje.

Dinje 

Dinje su bogate vitaminima A i C, a pored toga sadrže lipid mionositol koji ublažava napetost, nesanicu i sprečava začepljenje arterija. Zahvaljujući visokom postotku enzima, dinje su i močni saveznici u borbi protiv malignih oboljenja, naročito raka kože i debelog crijeva. Ovo voće sadrži vrlo mali broj kalorija pa se preporuča osobama koje su na dijeti. Najveća koncentracija hranjivih tvari nalazi se u kori koja se također može iskoristiti u pripremi soka.

Jabuke

Sviježe iscijeđeni sok od jabuke bogat je vitaminima A i C, a blagotvorno djeluje na cijeli organizam. Može se piti razblažen s vodom ili u kombinaciji sa sokom od mrkve.

Grejpfrut

Sadrži visok postotak vitamina C pa je idealan čistač organizma. Osim toga, obiluje bioflavonoidima koji sprečavaju srčani i moždani udar te ubrzavaju oporavak od kardiovaskularnih bolesti.

Grožđe

Grožđe je prava riznica kalija koji doprinosi uspostavljanju alkalne ravnoteže u krvi i stimulira rad bubrega i srca. Svježe cijeđeni sok od grožđa efikasno čisti jetru i eliminira višak mokraćne kiseline.

Limun

Limun je izvanredan diuretik i detoksikator, a svježe iscijeđen sok treba razblažiti vodom u omjeru 1:5.

Kruške

Kruške su bogate tiaminom, riboflavinom, niacinom i folnom kiselinom, tvarima koje štite kardiovaskularni sustav. Pored toga, ovo voće sadrži vitamin C, kalcij, kalij i fosfor.

Napravite sami voćni eliksir

OPrati, oguliti i sitno isjeckati dvije jabuke, dvije naranče, dva kivija, jednu bananu, jednu mrkvu, jedan grejpfrut i malo limunovog soka. Isjeckano voće staviti u mikser dok se ne dobije sok. Za pripremu ovog napitka možete koristiti i jagode, marelice, breskve, kupine ili maline.

Banane

Banana prije ili poslije doručka, ručka i večere osigurava dovoljno kalija te umanjuje mogućnost stvaranja krvnog ugruška za 21%. Rizik od moždanog udara moguće je umanjiti konzumiranjem i ostalih namirnica bogatih kalijem, kao što su: špinat, orasi, mlijeko, riba i leća. I ranije studije su navodile da banane pomažu pri regulaciji krvnog tlaka i umanjuju rizik od moždanog udara, ali posljednjom studijom to je prvi puta i dokazano. Naime, britanski i talijanski znanstvenici analizirali su podatke iz jedanaest različitih studija koje su sumirali i utvrdili da je dnevni unos od 1600 miligrama kalija sasvim dovoljno za smanjenje rizika od moždanog udara, a samo jedna banana sadrži oko 500 miligrama kalija. Ukoliko organizmu nedostaje kalija, to može izazvati nepravilan rad srca, razdražljivost, mučninu i dijareju.

 

Časopis Smile