Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ORALNA HIGIJENA TIJEKOM TRUDNOĆE

Na početku trudnoće kod buduće majke dolazi do bitnih fizičkih, hormonskih i emocionalnih promjena. Hormoni polude, bioritam se mijenja, uobičajeni rituali odjednom više nisu izvedivi. Mirisi se percipiraju intenzivnije, kao i okusi, moguć je i veći umor. Svakodnevna oralna higijena također može postati izazov. Stoga ćemo vam u članku dati praktične savjete i posebne preporuke o održavanju oralne higijene u trudnoći.

Sva su osjetila izoštrena

Osjet mirisa i okusa mijenja se. Ponekad dotad upotrebljavana pasta za zube više nema ugodan okus. Također svježa aroma metvice može odjednom biti preintenzivna. Alternativno se mogu preporučiti zubne paste blagog, neutralnog okusa bez dodatka ulja metvice ili dodatnih aroma. Količina zubne paste može se prema potrebi smanjiti po primjeni. Preporučuje se količina koja odgovara veličini leće ili graška. Male pauze prilikom četkanja često postupak čine ugodnijim.

Jutarnja mučnina ili pojačani refleks povraćanja

Mnogo se trudnica posebno u prvom tromjesečju bori s jutarnjom mučninom i žali se na povećani podražaj na povraćanje prilikom svakodnevne oralne higijene. U tom slučaju može se upotrijebiti četkicu za zube s kratkom glavom ili četkicu s jednim snopom. Dodatno se mogu uključiti i otopine za ispiranje usta, svakako bezalkoholni, blagi pripravci. Žvakaće gume bez šećera ili bomboni sa ksilitolom neutraliziraju i stimuliraju tok sline pa tako daju svjež osjećaj u ustima. Dodatno se mogu primijeniti i oralni sprejevi.

Krvarenje i bol gingive

Ako je gingiva vidno crvena, natečena ili jače krvari tijekom četkanja, nježna masaža odabranim sredstvima za oralnu higijenu može pomoći.  Ovdje se primjenjuje metoda “reci-pokaži-učini”. Što se više čula aktivira, sadržaj će se bolje usidriti u memoriju. Za ciljanu masažu gingive može se upotrijebiti četkica za zube kratke glave s mekanim vlaknima ili električna četkica za zube s mekanim nastavkom. Tvrda vlakna u prisutnosti gingivitisa pacijenti često ne prihvaćaju dobro jer mogu uzrokovati bol i nelagodu. Fokus moje preporuke je, dakle, kod postojećeg gingivitisa u trudnoći, gore opisana mehanička kontrola plaka. Prikladna tehnika čišćenja i individualno koordinirani sistem treba demonstrirati intraoralno i zajedno vježbati.

Dodatna sredstva

Interdentalna higijena jednom dnevno, ako je moguće i izvedivo, upravo je tijekom trudnoće obvezna. Sredstvo, veličina, mobilnost, kvaliteta, izbor, primjena i korist za našu pacijenticu trebaju biti jasno i razumljivo definirani. Za svakodnevnu uporabu, uzimajući u obzir suradnju pacijentice, na početku se preporučuju najviše dvije interdentalne  četkice različite veličine. Osobito za uspostavljanje redovitog i rutinskog čišćenja interdentalnih prostora više od dvije veličine četkica vjerojatno bi preplavilo našu pacijenticu. Upotreba zubnog konca također se može individualno demonstrirati i implentirati prema motoričkim sposobnostima.

Početi na vrijeme

Često nas novopečeni roditelji i buduće majke pitaju kada bi zapravo sa svojim djetetom trebali početi četkati zube. Treba uspostaviti redovitu rutinu održavanja higijene usne šupljine već u dojenačkoj dobi. Odaberite za to određeno doba dana, u najboljem slučaju kada je dijete dobrog raspoloženja, npr. nakon previjanja ilikupanja navečer. Pažljivo sa gazom omotanom oko prsta može se izmasirati čeljusni greben, ali i nepce. Ovaj ritual ponavlja se svakodnevno i dijete ga pamti pozitivno. Loš trenutak za početak provođenja oralne higijene je aktivna faza nicanja zubi jer su za to vrijeme mogući bolovi i temperatura i stoga je loše raspoloženje. U ovom slučaju mi kao profesionalci u profilaksi također možemo aktivno pomoći uvođenjem prstenova za žvakanje i ohlađenih štapića. Kod starije dojenčadi mogu se upotrijebiti prstenovi za čišćenje zubi. Čak u izboru dude varalice, nastavka za bocu za piće ili prve četkice za zube trebali bismo svojim pacijentima pomoći profesionalnim savjetom.

Dental Tribune 2020 godine