Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ZNANSTVENA ISTRAŽIVANJA INTELIGENTNIH KOMPOZITNIH MATERIJALA

Ovim se projektom nastoji otkriti bioaktivni kompozitni materijal koji bi, uz stabilnost i dugotrajnu otpornost na nepovoljne uvjete u usnoj šupljini, bio sposoban remineralizirati postojeće karijesne lezije i spriječiti nastanak sekundarnog karijesa u budućnosti.

Prof.dr.sc.Zrinka Tarle sa svojom istraživačkom skupinom osvojila je još jedan projekt Hrvatske zaklade za znanost vrijedan  više od 1,400,000 kuna. Radi se o nastavku dugogodišnjeg istraživanja, započetog prije 15 godina. Krajnji cilj je ostvariti ponovnu izgradnju kompleksne strukture tvrdih zubnih tkiva imitirajući prirodne procese njihova nastanka. U tu svrhu razvilo se nekoliko generacija eksperimentalnih kompozitnih materijala, od onih temeljenih na amorfnom kalcijevu fosfatu, preko bioaktivnog stakla do najnovijih antibakterijskih formulacija, ojačanih inertnim punilima. Zajedničko svojstvo svima njima je otpuštanje kalcijevih i fosfatnih iona te formiranje kristala hidroksiapatita, osnovnih gradivnih jedinica zubnih tkiva i kosti, što je dokazano u nizu prethodnih istraživanja. U okviru projekta proučavat će se i komercijalno dostupni te biološki neaktivni materijali.

Projekt je započeo 1.siječnja 2020. i trajati će 4 godine. Internacionalno renomirani hrvatski i strani znanstvenici sudjeluju u njemu, uključujući hrvatsku i švicarsku istraživačku skupinu. U hrvatskoj skupini su, pored akademika Gorana Pichlera, fizičara, uključeni znanstvenici Stomatološkog fakulteta u Zagrebu i Instituta Ruđer Bošković. Najveći dio financijskih sredstava uložit će se u nabavku uređaja potrebnih za analizu svojstava novosintetiziranih materijala, kojim će se dodatno obogatiti znanstveni laboratorij Stomatološkog fakulteta. Fourier transform infracrveni spektrofotometar rabit će se za mjerenje stupnja polimerizacije svih vrsta kompozitnih materijala i detekciju kristalizacije na površini materijala, no njegove mogućnosti su daleko šire, izvan uskog stomatološkog područja. Univerzalni uređaj za testiranje mehaničkih svojstava materijala rabit će se za procjenu izdržljivosti materijala pod opterećenjem. Spektrometar za vidljivu svjetlost i termovizijska kamera također su dio aparature koja se planira nabaviti.

Investicija u ovakve visoko sofisticirane uređaje predstavlja dugoročno ulaganje u znanstvenu infrastrukturu Stomatološkog fakulteta. Namjera je olakšati znanstveni rad budućim generacijama i podići ga na višu razinu, a Stomatološki fakultet učiniti konkurentnijim i prepoznatljivim među sličnim zapadno – europskim fakultetima.

 

Dental Tribune

Lipanj 2020.godine