Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

DIJETE S POREMEĆAJEM PAŽNJE – ADHD

Poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje ili poremećaj pozornosti s hiperaktivnošću je stanje za koje je karakterističan vrlo visok stupanj motoričke aktivnosti kao manifestacija vrlo visoke aktivnosti uma. S obzirom da 6% ukupne dječje populacije ima ADHD, dijete, roditelj i doktor dentalne medicine moraju biti uigrani tim koji će oralnu higijenu djetetu približiti i učiniti je veselom svakodnevnom rutinom.

Zašto je to neophodno?

Prevencija karijesa i oralnih bolesti kod djece sa ADHD – om je jako važna zbog toga što ti naši mali pacijenti nemaju koncentracije niti strpljenja za obavljanje tako “dosadnog” posla kao što je temeljito pranje zubi, a lijekovi koje koriste imaju neke od nuspojava koje uzrokuju suhoću usta, dakle idealnu situaciju za razvoj karijesa i parodontnih bolesti. Izuzetna aktivnost djeteta sa ADHD – om može dovesti i do trauma zuba, a uzmemo li u obzir da su to djeca u postotku više izložena agresiji svojih vršnjaka, u našem timu je svakako neophodan i učitelj koji će posebnu pažnju posvetiti djetetu.

Roditelji, oralna higijena i ADHD

Strpljenje i predanost moraju biti glavni roditeljski alati u svakodnevnoj oralnoj higijeni jer upravo u ovakvim slučajevima prevencija je ključna. Oralna higijena koja podrazumijeva temeljito pranje zubi tri puta dnevno, a k tome bi svakako nadodali potpunu kontrolu unosa visoko složenih šećera u hrani i napitcima počevši od samog rođenja. Svaki je od ovih naputaka neophodan: na samom početku brisanje zubića “najdražim, veselim ručnikom” ili pranje mekanom četkicom, ispiranje prirodnim oralnim vodicama, unošenjem dovoljne količine vode. Floridacija zubi te korištenje paste sa kalcijevim fosfatom uvelike smanjuju rizik od karijesa.

Roditelji, doktor dentalne medicine i ADHD

Neophodno je pronaći dobrog obiteljskog stomatologa koji je upoznat sa cijelom obitelji i djetetom sa ADHD – om. Obavijestiti ga što dijete voli, pa u tom ozračju od samog posjeta napraviti natjecateljsku igru. Mi kao terapeuti djeci prilazimo objašnjavajući svaki dio zahvata koristeći se uvijek istim šarenim didaktičkim pomagalima (veliko ogledalo, šarena četkica, model za četkanje uz objašnjenje kako prati zube). Nakon objašnjenja i relativno brzog zahvata koji se opetovano prekida puštajući djetetu da se malo poigra slijedi nagrada u vidu bodova koji na kraju prerastu u jednu veliku nagradu. Neophodno je da termin dolaska bude jutarnji kada je dijete odmoreno i da roditeljima ne bude teško za jedan mali zahvat doći i nekoliko puta.

ADHD kao složeno stanje zahtjeva zajedničku, kontinuiranu suradnju svih liječnika koje dijete prate. Mi kao doktori dentalne medicine kada se suočimo sa malim pacijentima koji su nepažljivi, nemirni i nisu u skladu sa samostalnim rutinskim postupcima moramo posumnjati da je uzročni faktor ADHD, što roditelji koji put ignoriraju. Ti naši mali. veliki pacijenti zahtijevaju suosjećanje, strpljenje, razumijevanje i kreativnost u određivanje učinkovitih strategija oralne zdravstvene zaštite.

 

Časopis Smile