Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ČAJEM PROTIV STRESA

Ako se osjećate pod stresom ili imate problema sa spavanjem, možda je baš umirujući učinak biljnih čajeva ono što vam je potrebno. Ispijanje šalice kvalitetnog biljnog čaja može povoljno djelovati na vaš nervni sustav te spriječiti pritisak koji uzrokuje stres. Biljni čaj može biti i mješavina nekoliko biljaka koje mogu različito djelovati na naš organizam. Za razliku od uobičajenog mišljenja, biljni čajevi se ipak ne prave samo od lišća biljaka već su  napravljeni od cvjetova, korijena, kore, stabljike i drugih dijelova. U ovom članku izabrali smo slijedeće čajeve koje preporučamo:

Čaj od limunove trave

Ovaj čaj ima izrazito osvježavajući okus limuna. Može pomoći pri uništavanju raznih bakterija i gljivica, pri smanjenju povišene tjelesne temperature te pri poboljšanju probave.

Čaj od kamilice

Čaj od kamilice je finog, slatkastog okusa, a smatra se jednim od najstarijih čajeva koje su koristili i drevni Egipćani. Kamilica ima umirujući učinak na um, tijelo i duh te pomaže pri ublažavanju tjeskobe i stresa. Šalica čaja od kamilice prije odlaska u krevet može biti savršeno sredstvo za opuštanje.

Čaj od duda

Blagi voćni okus od ovog čaja može podsjetiti na čaj od javorovog lišća. Čaj od duda može spriječiti i nagomolavanje masnih naslaga u arterijama, a samim time i arteriosklerozu. Čaj je dobar za dijabetičare jer spriječava da šećer ulazi u krvotok. Visoka koncentracija kalcija iz duda može da pomogne i u jačanju kostiju i zuba.

Pandan čaj

Jedinstveni okus pandan čaja čini ga jednim od najpopularnijih pića na Tajlandu. Pandan čaj pomaže pri smanjenju šećera u krvi i krvnog tlaka te na taj način poboljšava funkciju bubrega i srca.

Čaj od Kristove krune – Pasiflora

Za pripremu ovog čaja koriste se stabljike i lišće cvijeta. Ovaj ukusan i mirisan čaj pomaže kod problema sa spavanjem jer ima blago sedativno djelovanje na nervni sustav. Također se može koristiti i za liječenje nervoze i kroničnog umora.

Čaj od đumbirovog korijena

Pikantan i osnažujući miris čaja od đumbirovog korijena može pomoći pri liječenju jutarnje mučnine, jer opušta mišiće želudca. Potiče probavu jer pomaže pri razgradnji proteina. Može poboljšati cirkulaciju jer opušta mišiće oko krvnih žila.

Wu – Long Oolong čaj

Ima aromu sličnu breskvi. Smatra se jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Oolong čaj unapređuje ljepotu i zdravlje, pomaže pri liječenju tamnih mrlja, starenju kože, protiv bora itd. Također pomaže pri liječenju arterioskleroze i drugih bolesti uzrokovanih štetnim slobodnim radikalima u tijelu.

Rooibos čaj

Ovaj čaj se također smatra jednim od najzdravijih čajeva na svijetu. Usporava proces starenja i poboljšava prirodni imuni sistem. Pomaže u jačanju kapilara i poboljšava cirkulaciju.

Zeleni čaj

Posebnost zelenog čaja leži u činjenici da može ubiti i maligne stanice raka te znatno usporiti njihov rast. Umanjuje rizik od srčanog i moždanog udara, smanjujući stvaranje krvnih ugrušaka.

Čaj od metvice

Ovaj čaj se koristi kao sredstvo u tretiranju loše probave, grčeva, nadutosti, želučane nervoze, žgaravice, nadraženosti crijeva, povraćanja te zatvora. Može olakšati menstrualne tegobe, pomoći kod upale sluznice u ustima i nakupljanju katara u gornjem dijelu dišnih puteva, a često se i preporučuje kaosredstvo protiv nesanice. Koristi se i za poboljšanje apetita.

 

Časopis Smile