Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ZAŠTITITE SE OD INSEKATA

Ljeto je, mnogi se odmaraju ili bar razmišljaj o ljetovanju, mirisu mora, suncu i svim ostalim glagodatima ovoga godišnjeg doba. Međutim, odmor se vrlo lako može pretvoriti u pravu noćnu moru ako ne vodite računa o zaštiti od komaraca. Ako ste sam svoj majstor ili jednostavno volite prirodne proizvode bez sintetičkih sastojaka, budite origanalni i ovog ljeta, zaštitite se od uboda i ugriza proizvodima iz kućne radinosti. Sigurno ste bar jednom u životu osjetili kako je češati se cijelu noć, ustajati, tražiti komarce, potom nekako zaspati dok vas za pet minuta ne probudi ponovno iritantno zujanje oko ušiju. Zar ne bi bilo divno kad biste utrljavanjem eteričnih ulja, osim osjećaja ugode i zamamnih mirisa, dobili i učinkovitu zaštitu? Prije nego vas upoznamo s pripremom “čarobnih” ulja, možda vas zanima zašto insekti uopće grizu. Neki zato što im treba ljudska krv a neki zato što se žele obraniti. Prilikom uboda, komarac pod ljudsku kožu ubrizgava malo svoje sline, koja sadrži sredstvo protiv zgrušavanja krvi, da bi je lakše pio. Od te sline na koži se javlja kvržica koja svrbi. Ubod pčele ili ose mnogo je bolniji i opasniji jer one pod kožu ispuštaju otrov pa ubodeno mjesto više natekne i malo se ukoči.

Recepti za prirodnu zaštitu od komaraca

Najučinkovitija eterična ulja za zaštitu od komaraca su ulje lavande, citronele, ruže, geranija, cedra, čajevca. Miješanjem ovih i biljnih ulja koja služe kao baza za razrjeđivanje eteričnih ulja možete vrlo lako dobiti opuštajuće na vaša osjetila, a istodobno će otjerati dosadne insekte. Biljna ulja slična su sebumu naše kože, sadrže velike količine vitamina i nezasićenih masnih kiselina i njeguju kožu. Ako ipak dođe do sitnih nezgoda, evo nekoliko savjeta kako da pomognete sebi i drugima.

Ubod pčele

Žalac odstranite pincetom, a zatim na ubodeno mjesto stavite hladan oblog pripremljen od jedne žličice sode bikarbone i žlice lavandine cvjetne vodice ili destilirane vode pomiješane s nekliko kapi eteričnog ulja rimske kamilice ili lavande. Obloge treba mijenjati sve dok oteklina ne splasne. Na isti način možete postupiti i kod ugriza mrava. Recept je primjenjiv i za djecu od dvije godine.

Ubod komarca

Na mjesto ugriza nanesite nerazrijeđeno ulje lavande, čajevca ili njihovu mješavinu. Postupak se ponovlja svakih sat vremena. Ako se pojavi upalni proces, potrebno je staviti hladni oblog (nekolikokapi rimske kamilice, lavande ili matičnjaka i destilirana voda). Ako koristite za djecu mlađu od dvije godine, koristitite samo eterično ulje lavande.

Ubod krpelja i pijavice

Na mjesto uboda nanesite čisto eterično ulje čajevca. Poslije 20 minuta krpelja ili pijavicu odstranite prstima. Eterično ulje čajevca nanosi se tri puta dnevno, tjedan dana, da biste izbjegli infekciju.

Ubod pauka

Tretirajte ga sljedećim preparatom; dvije-tri kapi čajevca i lavande pomiješajte s jednom žličicom alkohola ili jabučnog octa. Namažite mjesto uboda tri puta dnevno.

Ubod ose

Na mjesto uboda stavljajte hladan oblog natopljen mješavinom jabučnog octa i dvije kapi lavande ili čajevca. Oblog mijenjajte dok oteklina ne splasne.

Meduza

Pažljivo uklonite pipke, a nakon toga zahvaćeno mjesto temeljito operite vodom i sapunom pa nanesite čisto eterično ulje lavande ili rimske kamilice i zatim ohladite ledom.

 

Časopis Smile