Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

TIHI UBOJICA VAŠIH ZUBA

U ustima čovjeka nalazi se preko 10 000 vrsta bakterija. Zbog svoje naravi i građe, usna šupljina je idealna za život bakterija.

Toplo je, vlažno, često se unosi hrana, a anatomske niše poput međuzubnih prostora teško su dostupne čišćenju. Srećom, sve te bakterije većinom se nalaze u ravnoteži koja nije štetna za čovjeka. Međutim, kada dođe do porasta broja određenih bakterija one postaju patogene, opasne i izazivaju kroničnu upalnu bolest koju znamo znamo kao parodontitis (parodontoza). Parodontitis je najčešća kronična upalna bolest kod čovjeka.

Kako nastaje parodontitis?

Postoje dva osnovna čimbenika za razvoj aprodontitisa. Prvi je porast broja bakterija u ustima, a drugi manjkav imunološki sustav domaćina. Porast broja bakterija nastaje zbog nedostatne higijene ili manjka ostalih prirodnih mehanizama za smanjenje broja bakterija kao što su izlučivanje sline i žvakanje. Imunološki odgovor domaćina u zdravog čovjeka većinom je sposoban obraniti tkiva od prevelikog broja bakterija, međutim uslijed sistemskih bolesti organizma, pušenja, stresa, dolazi do pada imunološkog odgovora koji postaje nedostatan za obranu tkiva od bakterija i za smanjivanje njihovog broja. U tako povećanom broju, bakterije se organiziraju u strukture koje nazivamo biofilm. Biofilm osim bakterija sadrži šećere, masti i proteine koje služe za prehranu bakterija i omogućava prianjanje bakterija na površinu korijena zuba. Ujedno bakterije iz biofilma izlučuju nešto nalik zaštitnom omotaču i na taj način one “pod kupolom”, zaljepljene na površinu zuba, zaštićene od mehanizama samočišćenja, mehanike četkanja zubi i antibakterijskih i protuupalnih lijekova nastavljaju svoj rast i razvoj povećavajući svoje kolonije i izazivajući upalu i propadanje okolnih struktura – zubnog mesa, kosti, zubnog ligamenta i zubnog korijena. Klinički ovu fazu bolesti vidimo kao krvarenje zubnog mesa i postojanje zubnih džepova do kojih dolazi zbog propadanja kosti uslijed djelovanja bakterija iz biofilma uz prisutnost zubnog kamenca. U konačnici, kod neliječenog parodontitisa, nakon što nestane 2/3 kosti oko zuba dolazi do klimana i ispadanja zuba.

Liječenje parodontitisa

Liječenje parodontitisa počinje  i završava preventivom i dobrom oralnom higijenom. Dobra oralna higijena, smanjenje izloženosti stresu, pušenju i ostalim rizičnim faktorima te redovne kontrole kod stomatologa osnovne su smjernice kako za ne nastanak parodontitisa tako i za održavanje stanja usne šupljine nakon provedenog liječenja. Osnova liječenja parodontitisa je smanjenje broja bakterija, uklanjanje biofilma sa zuba i poboljšanje imunološkog odgovora. Jednom kada se bakterije organiziraju u biofilm njega nije moguće ukloniti lijekovima ni četkanjem zuba. Tu počinje parodontna terapija koju nazivamo inicijalna terapija parodonta. Biofilm se u najvećoj količini nalazi ispod razine zubnog mesa, na zubnom korijenu između zubnog korijena i gingive. Dio biofilma u koji su ugrađene kalcijeve soli poznat nam je kao zubni kamenac i on se može nalaziti iznad razine gingive kada je vidljiv ali i ispod razine gingive kada se njegovo postojanje utvrđuje pregledom u ordinaciji i RTG snimkom. Inicijalna parodontna terapija započinje uklanjanjem zubnog kamenca ultrazvukom, nakon čega slijedi uklanjanje subgingivnog zubnog kamenca koje se također radi ultrazvukom ili ručno te duboko mehaničko čišćenje i poliranje zubnih korjenova. Nakon tih mehaničkih postupaka slijede tehnologije čijom primjenom dodatno poboljšavamo rezultate u smanjenju broja bakterija i stimulaciji lokalnog imunološkog odgovora.

 

Časopis Smile