Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

LOKALNI ANESTETICI SIGURNI ZA TRUDNICE

Osim redovitog četkanja i čišćenja zubnim koncem, općenito se preporučuje posjetiti liječnika dentalne medicine najmanje dva puta godišnje. To osobito vrijedi za trudnice. Međutim, stomatološki zahvati koji uključuju primjenu anestetika često su razlog za brigu i za žene i za zdravstvene djelatnike. Provedeno je istraživanje koje je dalo dodatne dokaze da lokalni anestetici i stomatološki zahvati tijekom trudnoće nisu povezani s povećanim rizikom.

Kako bi se procjenile stope komplikacija nakon izloženosti lokalnim anesteticima u okviru stomatološke skrbi tijekom trudnoće, autori su proveli prospektivno, usporedno opservacijsko istraživanje između 1999. i 2005. U istraživanju je sudjelovalo 210 trudnica koje su primile dentalni lokalni anestetik tijekom endodontskog liječenja (43%), vađenja zubi (31%) i restaurativnih zahvata (21%) te kontrolna skupina od 794 trudnica. Otkrili su da izloženost stomatološkim zahvatima i lokalnim anesteticima tijekom trudnoće nije bila povezana s povećanim  rizikom od zdravstvenih problema u novorođenčadi, uključujući i cerebralnu paralizu, rascjep usne i srčane mane. Osim toga, stopa pobačaja, preranog porođaja ili porođajna težina nisu se značajno razlikovali između dvije studijske skupine.

Prvi autor, dr.Aharon Hagai, zaključio je:”Doktori dentalne medicine i liječnici trebaju poticati trudnice da održavaju svoje oralno zdravlje nastavljajući s rutinskom njegom zubi i traženjem stručne pomoći kada se pojave problemi.”

Tijekom trudnoće treba smanjiti broj bakterija u ustima. Hormonske promjene mogu utjecati na oralne mikroorganizme, što može dovesti do povećanog rizika od razvoja karijesa i gingivitisa. Osim toga, žene mogu naići na poteškoće tijekom pranja zuba uslijed jutarnje mučnine i povećanog krvarenja gingive. Želučana kiselina od čestih povraćanja također može negativno utjecati na zubnu caklinu. Zato drage trudnice, ne ustručavajte se dolaziti na redovite kontrolne preglede i primjenjivanja lokalnih anestetika.

 

Časopis Smile