Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

PREOSJETLJIVOST ZUBA

Novo istraživanje poprečnoga presjeka provedeno na uzorku od gotovo osam stotina odraslih Amerikanaca pokazalo je kako gotovo osmina pacijenata pati od preosjetljivosti dentina. To je uvelike rasprostranjeno među pacijentima mlađima od 65 godina, posebice među ženama. Istraživanje je provedeno u razdoblju od rujna 2010. do svibnja 2011 godine u 37 stomatoloških ordinacija smještenih na sjeverozapadu SAD-a i udruženih u istraživačku mrežu koju su činili stomatolozi opće prakse, dječji stomatolozi i protetičari iz Idahoa, Montane, Oregona, Utahe i Washingtona. U istraživanju je sudjelovalo 787 odraslih osoba.

Četrdeset posto pacijenata navelo je kako je osjetilo bol, ima osjetljivost ili nelagodu povezanu sa zubima ili gingivom. Oko 64 posto pacijenata izjavilo je kako su se simptomi pojavili prije više od šest mjeseci u odnosu na početak istraživanja, a njih više od 88 posto navelo je kako bol osjeća polovinu svoga budnoga vremena, odnosno povremeno.

Prema istraživanju, u približno 12 posto pacijenata dijagnosticirana je preosjetljivost dentina. Ti pacijenti uglavnm su bile žene (56%), s visokim stupnjem gingivnih recesija (58%). Rasprostranjenost je bila veća u dobnoj skupini od 14 do 44 godine u odnosu na sudionice starije od 65 godina. Štoviše, znanstvenici su otkrili kako je više od 50 posto pacijenata koristilo kućne tretmane, dok su samo 22 posto pacijenta potražili stručne tretmane za preosjetljivost dentina. Više od polovine pacijenata u prvoj skupini izjavilo je kako liječenje nije bilo učinkovito ili da rezultati nisu trajali dulje od 6 tjedana. Profesionalnim tretmanima omogućili su trajno olakšanje gotovo 38 posto pacijenata.

Odakle dolazi bol?

Zub se sastoji od cakline, dentina, cementa i pulpe. Pulpa je živac čiji mikroskopski ogranci završavaju u dentinu. Caklina je najtvrđi dio zuba koji štiti dentin od podražaja u području krune zuba, dok cement štiti dentin u području korijena zuba. Dentinska preosjetljivost se javlja kada dentin više nije zaštićen od strane cakline ili cementa te su živčani završeci izloženi vrućim, hladnim ili kiselim podražajima.

Uzroci preosjetljivosti zubi

— grubo i nepravilno četkanje zubi dovodi do trošenja cakline čime dolazi do izloženosti dentina

— erozije zuba nastale zbog tretjerane konzumacije izrazito kisele hrane i napitaka ili zbog poremećaja u prehrani

— pretjerano korištenje vodice za ispiranje usta

— karijes ili stare plombe čiji rubovi propuštaju mogu izložiti dentin neugodnim podražajima

— povlačenje zubnog mesa

— noćno škripanje zubima (bruksizam)

— grickanje noktiju, olovaka..

— privremena osjetljivost nakon izbjeljivanja zubi, ispuna ili protetskih radova kao što su krunce i mostovi

Liječenje

Pregled kod stomatologa je prvi korak u otkrivanju uzroka vaših tegoba. Ponekad je riješenje jednostavna izrada novog ili mijenjanje starog ispuna. Uzrok boli može biti i upala zubnog živca, kada je terapija endodontski zahvat koji se sastoji od čišćenja i punjenja korijenskih kanala. Noćno škripanje rješavamo izradom udlage s kojom spavate i tako se smanjuje oštećenje zubi. Međutim, ako vaše tegobe dolaze od povlačenja zubnog mesa, vaš stomatolog će vam možda preporučiti operaciju prekrivanja recesija.

Sredstva za desenzibilizaciju

Postoje brojne mogućnosti za liječenje preosjetljivosti, čak i kada nije jasno što uzrokuje tu bol. Vaš stomatolog vam može nanijeti u ordinaciji fluoridni gel koji potiče remineralizaciju i jačanje cakline, a postoje i brojne terapeutske paste za smanjivanje preosjetljivosti, dostupne u drogerijama i ljekarnama. Paste bi se trebale koristiti na dnevnoj bazi te su rezultati vidljivi nakon otprilike 2 tjedna. pastu možete i direktno nanijeti na bolno mjesto nakon pranja zubi.

Sprječavanje preosjetljivosti

— koristite meku četkicu za pranje zubi

— prilikom četkanja zubi koristite nježne, kružne pokrete

— ne pretjerujte s korištenjem vodice za ispiranje

— pripazite na prehranu i konzumaciju kiselih namirnica

— svakih 6 mjeseci naručite se na kontrole kod stomatologa

 

Časopis Smile