Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

BUDITE SIGURNI TIJEKOM SPORTSKIH AKTIVNOSTI

Sportska aktivnost i dentalna/orofacijalna trauma

Svakim danom je sve veći naglasak na zdravom životu. Osim zdrave prehrane i smanjenja stresa, zdravi život podrazumijeva i bavljenje sportom. Tijekom bavljenja sportom često dolazi do ozljeda. Ozljeda glave, vrata, lica, mekih dijelova usne šupljine i zuba zauzimaju značajan udio u nastanku ozljeda u sportu.

Prevencija trauma tijekom sportskih aktivnosti

Kako su traume zuba i mekih tkiva orofacijalnog sustava prepoznate kao važan zdravstveni problem, 80- tih godina 20. stoljeća razvila se sportska stomatologija. Naglašavanje rizičnosti pojedinih sportova, upoznavanje sportaša s razmjerima, privremenim i trajnim posljedicama ozljeđivanja tijekom sportskih aktivnosti trebalo bi potaknuti intenzivno korištenje primjerenih sredstava prevencije orofacijalnih i drugih ozljeda uvjetovanih baljenjem sportom. Primarna prevencija podrazumijeva sprečavanje nastanka ozljeda. Uz štitnike za zube, kao sredstva prevencije još se koriste kacige, prsluci, maske i štitnici za lice. U sportovima gdje su rizici ozljeđivanja veliki nošenje štitnika je obavezno i uobičajeno. Sportske udlage čuvaju zube i kod nekontaktnih sportova, kao što je npr.gimnastika. Sprječavanje ozljeda u sportu ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja sportaša.

Sportski dentalni štitnici

Sportski dentalni štitnici su preventivne naprave čiji je cilj smanjiti mogućnost ozljeđivanja žvačnog sustava i ublažiti posljedice, ukoliko do njih dođe. Osim što čuva zube, štitnik ujedno sprječava i ozljede mekih tkiva (usnica, obraza, jezika). Štitnici se izrađuju za djecu, amatere i profesionalce, a mogu ih koristiti i pacijenti tijekom ortodontske terapije. Upotreba štitnika za zube dovela je do velikog smanjenja učestalosti i težine ozljeda zuba, dok su znatno smanjene ozljede usana, jezika i donje čeljusti. Dentalne štitnike dijelimo na: vanjske, unutarnje i kombinirane.

Vanjski štitnici

Uobičajeno su sastavni dio kaciga ili štitnika za glavu, a sprječavaju da sile dođu do čeljusti, čeljusnog zgloba i zuba. Obično su dio standardne opreme u sportovima u kojima se očekuju snažnije sile usmjerene prema glavi i vratu. Njihova učinkovitost nije uvijek odgovarajuća, posebno pri trzajnim ozljedama koje su posljedica nagle promjene smjera sile.

Unutarnji štitnici

Intraoralni štitnici nalaze se u ustima. Mogu se retinirati na jednom zubnom luku i takve nazivamo monomaksilarnim štitnicima, dok se bimaksilarni štitnici nalaze između gornjeg i donjeg zubnog luka i retiniraju na oba zubna luka. Intraoralni štitnici za usta i zube prema načinu izrade dijele se u tri skupine: konfekcijske neprilagodljive, djelomično prilagodljive i individualne.

Konfekcijski

Mogu se nabaviti u dućanu sportske opreme, jeftiniji su i jednostavni. Njihov je oblik fiksan i ne može se mijenjati niti prilagođavati. U ustima se aktivno pridržava stiskanjem zubi, pa otežavaju disanje. To što nisu individualno prilagođeni čini ih neugodnima za nošenje.

Djelomično prilagodljivi

Oni su modifikacija konfekcijskima i prilagođavaju se u ustima. Izrađeni su od termoplastične mase koja u vrućoj vodi omekša i prilagođava se strukturama u ustima. Obzirom na kratko vrijeme u kojem su u plastičnoj fazi, ta prilagodba često nije dovoljna dobra, pa ih se u ustima mora pridržavati jezikom ili suprotnom čeljusti.

Individualni štitnici

Izrađuju se na modelima čeljusti osobe za koju se štitnik izrađuje. Individualni štitnici posjeduju niz prednosti u odnosu na konfekcijske štitnike. Prednost je u njihovoj maksimalnoj prilagođenosti čeljustima, čeljusnom zglobu i zubima, što ujedno omogućuje i iznimno dobru retenciju (ne ispadaju i ne treba ih se pridržavati jezikom ili drugom čeljusti), a samim time i dobar protok zraka. Zato ih sportaši, posebno oni koji su već koristili konfekcijske štitnike doživljavaju vrlo ugodnima. Njihov nedostatak je komleksnost izrade, te visoka cijena.

Kombinirani štitnici

Imaju intraoralni dio (štitnik za zube) i ekstraoralni dio (štitnik za usta) koji je često pričvrščen za zaštitnu kacigu. U sportskim aktivnostima kod kojih je mogućnost primanja silovitih udaraca u glavu vrlo velika preporučuje se uporaba ovakvih štitnika

Zaključak

Bavljenje sportom za većinu ljudi predstavlja vrijeme za užitak i opuštanje. Kako biste nesmetano uživali u sportskim aktivnostima svakako koristite štitnik. Iako se gotovim i polugotovim štitnicima za zube izbjegava posjet stomatologu i smanjuju troškovi, korištenje individualnog štitnika pruža najveću udobnost tijekom treninga i natjecanja te optimalnu profilaksu dentalnih/orofacijalnih ozljeda. Ne zaboravite, jedan vaš zub vrijedi više i od najskuplje zaštitne udlage.

 

Časopis Smile