Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

POUZDANO OTKRIVANJE KARIJESA

Liječenje karijesa jedan je od najizvođenijih zahvata u stomatološkoj praksi. U takvim slučajevima vrlo je neugodno i za pacijenta i za liječnika ako je u kratkom vremenskom razdoblju potreban dodatni zahvat zbog pojave sekundarnog karijesa. To dovodi do nezadovoljstva pacijenata, osobito kad se radi o visoko kvalitetnim restauracijama kao što su keramičke CEREC restauracije, jer je potrebno daljnje liječenje što za sobom povlači dodatne troškove. Da bi se to izbjeglo, kliničari mogu koristiti suvremene uređaje koji još uvijek omogućavaju primjenu minimalno invazivnih tehnika.

Terapeut ne može svaki put jednostavno zamijeniti keramički nadomjestak koji je ipak nešto skuplji od kompozitnog ispuna, kako bi osigurao dugoročnu lojalnost pacijenta. U isto vrijeme, nepotrebne zahvate također treba izbjegavati. U idealnom slučaju treba osigurati dugoročnu stabilnost nadomjestka uz što manje invazivnu intervenciju. U tom smislu današnjem kliničaru dostupan je niz tehničkih pomagala. To uključuje, na primjer, uređaje za detekciju karijesa i lasere koji omogućavaju zahvate praktički bez boli i bez krvi.

POUZDANO OTKRIVANJE KARIJESA

Postoji tri “konvencionalne” metode za utvrđivanje je li zub zahvaćen karijesom. Metoda jedan:

– vizualna procjena – ova metoda je podložna pogreškama, prije svega zato što promjena boje zuba može biti potpuno prirodna i drugo, zato što je gotovo nemoguće postaviti pouzdanu dijagnozu u područjima koja su jedva vidljiva.

– metoda bojenja – bojenje zahvaćenih područja zuba često nije dovoljno precizno jer je prijelaz između karijesnog i zdravog tkiva prilično nejasan.

– sonda – ovom metodom tkivo koje je demineralizirano zbog napada mikroba te je stoga mekano i trulo može se razlikovati od zdravog zubnog tkiva.

SIRONA je 2012 godine na tržište izbacila sustav koji pomaže pri pouzdanom otkrivanju karijesa. SIROInspect temeljen je na takozvanoj FACE tehnologiji, koja koristi fluorescentna svojstva zuba. Dok je zdravo tvrdo zubno tkivo prikazano zelenom bojom, inficirani dentin pocrveni kad se obasja ljubičastom svjetlošću. To je zbog spojeva porfirina sadržanim u karijesom zahvaćenom tvrdom zubnom tkivu. Korisnici dobivaju sveobuhvatnu informaciju o stanju zubnog tkiva te su u mogućnosti pouzdano dijagnosticirati karijes. Rizik od sekundarnog karijesa ispod CEREC nadomjestaka gotovo se može isključiti. Ta tehnologija predstavlja značajan korak naprijed, pogotovo u odnosu na sondu koja jedino može dati onformacije o tvrdoći zubnog tkiva točku po točku.

DIODNI LASER

Okruženje bez krvi iznimno je važno, osobito kod zahvata koji ukljućuju CEREC, jer preciznost dosjeda i trajnost keramičkih nadomjestaka u velikoj mjeri ovisi o preciznom optičkom otisku. Krvarenje može dovesti do toga da se granice preparacije ili rubovi zuba ne registriraju ispravno. To pak može značiti da nacrt predloženog protetskog rada ne bude optimalan i stoga ne odgovara situaciji u ustima. Kako bi se to spriječilo, laser se može koristiti u terapijama koje uključuju CAD/CAM u dvije konkretne situacije. Prvo, da po potrebi zaustavi krvarenje – to je potrebno u oko 70% slučajeva. Dobar primjer za to je čišćenje subgingivnoga karijesa; u tom slučaju krvarenje ometa vizualnu inspekciju kaviteta i korištenje SIROInspecta čini nemogućim. Redukcija gingive SIROLaserom zaustavlja krvarenje, bez potrebe za dodatnim pomagalima i na taj se način osigurava poboljšana kontrola i ušteda vremena. Štoviše, taj postupak je daleko ugodniji za pacijente. Diodni laser može se koristiti i tijekom postupka preparacije. Uz konvencionalne metode hemostaze, gingiva i dalje može prianjati unatoč zaustavljanju krvarenja. To znači da se rub preparacije ne prikazuje dovoljno jasno. U takvim slučajevima teško je precizno odrediti granice preparacije na  3D CAD/CAM modelima što može dovesti do pogrešnog izračuna biogeneričkog prijedloga. Kako bi se to spriječilo, rub preparacije može se pratiti s pomoću diodnog lasera baš kao tankom mehaničkom olovkom.

ZAKLJUČAK

SIROInspect i SIROLaser Advance predstavljaju idealnu nadopunu terapijama koje uključuju CEREC, osobito kada je riječ o minimalno invazivnim i gotovo bezbolnim zahvatima. Sustav za otkrivanje karijesa i poticanje zacjeljivanja rana temeljen na diodnom laseru doprinijeli su ugodnosti liječanja. Kliničarima je omogućen minimalno invazivan pristup s nenadmašivim osjećajem sigurnosti, a pacijent se može opustiti kao nikada prije; uostalom, nisu potrebni naknadni zahvati čime se izbjegavaju dodatni troškovi.

DEntal Tribune Croatian Edition

Rujan, 2014 godine, broj 3