Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

SUVREMENE TEHNIKE SLIKOVNIH PRIKAZA U ENDODONCIJI

Osim intraoralnih rendgenskih snimki i ortopantomograma, u endodontskoj terapiji danas su dostupne razne tehnike slikovnog prikaza. Više od toga, podaci dobiveni s pomoću dentalnog mikroskopa postaju sve važniji. “Što bolje vidiš, to bolje radiš”, slogan je u suvremenoj endodonciji.

Dentalni mikroskop savršen je alat koji pomaže u rješavanju endodontskih problema. Koristan je, primjerice, u odstranjivanju slomljenih instrumenata i materijala za punjenje kanala, pronalaženju ulaza u kanale, popravku perforacija, dijagnozi frakture zuba, procjeni marginalne cjelovitosti ispuna, olakšava preciznu manipulaciju u periradikularnim kirurškim postupcima i čišćenju dubokih karijesa te omogućava evaluaciju čistoće kanalnoga sustava. Yoshioka i suradnici (2002 god.), izvijestili su kako je uspješnost otkrivanja ulaza u korijenske kanale pod mikroskopom znatno veća u usporedbi golim okom. Također je utvrđeno kako su lupe relativno neučinkovite u usporedbi s mikroskopom.

Osim toga, kompjutorizirana tomografija (CT) postaje sve popularnija među specijalistima endodoncije, osobito u procjeni složenih slučajeva i za rješavanje problema koji se pojave tijekom endodontskog liječenja. U nedavno provedenoj online anketi među aktivnim članovima Američkog udruženja endodonata u SAD-u i Kanadi, potvrđena je veća uporaba (34,2%) CBCT-a. Međutim, zbog svoje visoke doze zračenja, potrebno je pomno razmatranje prije postavljanja indikacije za CT snimku. Posljedično je projektni tim Japanske udruge za dentalne znanosti predstavio izvješće o korištenju CT-a u dentalnoj medicini, a zajednički stav zauzele su Američka udruga endodonata i Američka akademija za oralnu i maksilofacijalnu radiologiju. Kombinirana upotreba dentalnog mikroskopa i CT-a za apikotomiju odobrena je kao napredna dentalna tehnika, a od 1.veljače 2013 godine u sedam dentalnih klinika primjenjuje se ta tehnologija.

Optička koherentna tomografija (OCT) slikovna je tehnika visoke rezolucije koja omogućava prikaz bioloških tkiva na mikrometarskoj razini. Uvedena je 1991.godine i koristi infracrvenu svjetlost koja se reflektira o unutarnju mikrostrukturu bioloških tkiva. Postoje izvješća o njezinoj uporabi za intrakanalne slikovne prikaze i dijagnozu okomitih fraktura korijena i perforacije. Budući da je OCT neinvazivna metoda bez zračenja, može biti vrlo korisna u endodontskoj dijagnostici i liječenju.

Dental Tribune, Croatian edition

Rujan,2014 godine,broj 3