Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

KAKO SPRIJEČITI NASTANAK ORTODONTSKE ANOMALIJE?

ORTODONTSKE ANOMALIJE

Ortodoncija je specijalistička grana dentalne medicine koja se bavi ispravljanjem nepravilnog položaja zubi i odnosa među čeljustima. Ortodontske anomalije predstavljaju jedno od najčešćih oboljenja u usnoj šupljini. One nisu samo estetski problem, kako se često misli, nego mogu dovesti do brojnih drugih poteškoća kao što su:

  • poremećaj oralne funkcije (žvakanje, gutanje i govor)
  • povećana sklonost nastanku traume, parodontne bolesti i karijesa
  • nedostatak samopouzdanja                                                                U današnje vrijeme svako drugo dijete ima izražene nepravilnosti unutar zubnog luka, čeljusti ili lica.

KAKO SPRIJEČITI NASTANAK ANOMALIJA?

Preventivne mjere u ortodonciji su usmjerene na sprečavanje malokluzija koje su uvjetovane vanjskim čimbenicima, u prvom redu nepogodnim navikama (sisanje prsta, grickanje usnice…), karijesom i preranim gubitkom zubi. Kako bi se prevenirao nastanak ortodontskih anomalija važno je što ranije započeti s preventivnim programima edukacije roditelja i djece o oralnoj higijeni i prehrani, kao i redovitim odlascima liječniku dentalne medicine. Na taj način bi se na vrijeme uočile nepravilnosti te bi se moglo reagirati, dok anomalija još nije ni nastala. Zadatak preventivne ortodoncije je ne dopustiti stvaranje uvjeta za nastanak anomalija, dok je zadatak interceptivne ortodoncije korigirati već nastale, početne ortodontske anomalije.

INTERCEPTIVNA ORTODONCIJA

Interceptivna ili rana ortodoncija podrazumijeva jednostavne postupke i naprave čiji je cilj prepoznati anomaliju u samom začetku te spriječiti razvoj anomalije u veći problem koji je kasnije teže riješiti. Interceptivna ortodoncija može kasniju terapiju fiksnom ortodontskom napravom učiniti jednostavnijom, kraćom, a u nekim slučajevima čak i nepotrebnom. Intervencijom u ranoj dobi može se spriječiti kasnije vađenje zubi, dobiti više prostora za trajne zube, smanjiti mogućnost impaktiranih zuba, ispraviti nepravilnosti kao što su obrnuti pregriz (donji zubi idu preko gornjih) ili križni zagriz.Djetetu se može pomoći u rješavanju nepogodnih navika (sisanje prsta, guranja jezika, grickanje usnice), poboljšanju izgovora. Prema objavljenim longitudinalnim istraživanjima 14% pacijenata s malokluzijama može se uspješno tretirati samo interceptivnom ortodoncijom, a 50% pacijenata je imalo koristi od interceptivne ortodoncije.

Kod neke djece potrebna je rana ortodontska terapija, dok se kod druge djece preporučuju periodični posjeti ortodontu kojima je cilj praćenje rasta i razvoja do trenutka kada ortodont ocjeni da treba početi s terapijom. Početak ortodontske terapije ovisi o vrsti anomalije, ali i o fizičkoj i emotivnoj zrelosti djeteta zbog suradnje koja je nužna tijekom liječenja. Svakom pacijentu se treba pristupiti individualno.

INTERCEPTIVNE NAPRAVE I POSTUPCI

Radi se o jednostavnim zahvatima i napravama koji se primjenjuju u mliječnoj i mješovitoj denticiji, ovisno  nepravilnosti. Od interceptivnih naprava se koriste kosina, špatula, trenažer, vestibularna ploča i drugo, a od interceptivnih postupaka najčešći su selektivno ubrušavanje, miofunkcijske vježbe, serijska ekstrakcija zubi. Interceptivne naprave mogu biti individualne ili konfekcijski izrađene. Iako su interceptivne naprave jednostavne za korištenje, da bi ispunile svoju funkciju potrebna je suradnja pacijenta. Ukoliko se pacijent ne pridržava dobivenih uputa rezultat će izostati.

Časopis “Smile”,prosinac 2016 godine

Članak napisala Mr.sc.Andrijana Kovačić,dr.med.dent