Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

KVADRATIĆI NA PASTAMA ZA ZUBE

Jeste li primjetili da na tubi paste za zube postoje oznake u obliku malenog kvadratića? Oznake su različitih boja – crne, pleve, crvene, zelene….

PRAVO ZNAČENJE OBOJENIH KVADRATIĆA

Često se ističe kako taj mali kvadratić otkriva sastav zubne paste, odnosno boja kvadratića pokazuje da li se u pasti nalaze isključivo prirodni sastojci ili kemikalije.

Na internetu se može naći dosta članaka napisanih na tu temu, a u njima se najčešće spominju četiri boje (zelena, crvena, plava i crna). Prema tim člancima, svaka od četiri boje označava drugačiji kemijski sastav proizvoda koji se nalazi u tubi, te podjela ide ovako:

1.Zelena- prirodni sastojci paste za zube

2.Crvena- prirodni i kemijski sastojci u određenom omjeru

3.Plava- kemijski sastojci i lijekovi

4.Crna- u potpunosti kemijski sastav

Iako se mnogima ovakvo objašnjenje kemijskog sastava čini logično, ono je u potpunosti netočno. Ako ste malo bolje pogledali i neke druge proizvode koje svakodnevno koristite, sigurno ste vidjeli da ovakve oznake stoje i na šamponima, kremama, kutijama. Sve vrste ambalaža, kao što su tube, kutije, omoti i slično, predstavljaju grafički proizvod. Tijekom proizvodnje takvih proizvoda, osim samog dizajna i teksta, koriste se i oznake koje pomažu prilikom samog procesa proizvodnje. Ovaj tip oznaka na ambalažama proizvoda pakiranih u tube služe kako bi optički čitač strojeva znao gdje je kraj ambalaže, tj. gdje je kraj količine, te kada je tuba spremna za rezanje i zatvaranje. Dakle, nemaju veze sa sastavom proizvoda. Boja kojom su otisnute te oznake je isključivo jedna od boja koje se rabe u samom vizualu ambalaže i koja mora biti u kontrastu s podlogom na kojoj je otisnuta kako bi bila vidljiva, da bi ju strojevi mogli bolje uočiti.

KOJU ZUBNU PASTU ODABRATI?

Danas se na tržištu nudi vrlo velik izbor zubnih pasti i ponekad je teško izabrati onu pravu. Sigurna sam da ste se i sami nekada našli u situaciji da ste zastali u prodavaonici ispred polica gdje se nalazi asortiman za oralnu higijenu te ste razmišljali koju pastu za zube odabrati. Neki odaberu prvu koju ugledaju jer im to nije važno, neki su vođeni cijenom pa izaberu najjeftiniju pastu jer smatraju da je svaka pasta ista, neki izabiru najskuplju jer smatraju da najskuplje automatski znači i najbolje. Ipak, to nije dovoljno- sastav paste je daleko važniji! Rijetki su oni koji, pročitaju i prouče sastav paste.

Ukoliko ste i vi vjerovali u priče o obojenim kavdratićima na ambalažama pasti za zube, te se pri odabiru paste vodili bojom kvadratića, nadam se da vam je ovaj članak rasvijetlio njihovo pravo značenje. Sastav zubne paste ispisan je na tubi, dok su navedeni kvadratići zapravo samo oznake koje služe prilikom tiskanja.

Uostalom, zakonski e regulirano da svaki proizvod ima ispisan svoj detaljni kemijski sastav. U velikom izboru pasti za zube koje nudi današnje tržište, vjerujem da ćete na tržištu pronaći pastu koja će vam savršeno odgovarati. Ukoliko dvojite oko izbora paste, pitajte svog stomatologa za savjet, rado će vam pomoći.

Časopis “Smile”

Članak napisala Mr.sc.Andrijana Kovačić,dr.med.dent.spec ortodoncije