Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

IZBJELJIVANJE ZUBI UDLAGOM

Uz položaj i oblik, boja zuba predstavlja važan parametar u percepciji estetike i zdravlja orofacijalnog područja. Boja zuba često predstavlja psihološki problem. Primjerice, pacijenti vrlo često skrivaju svoje zube rukom dok se smiju, nerado se fotografiraju te su općenito nezadovoljni svojim izgledom. Međutim, danas, u vrijeme modernih stomatoloških postupaka, estetski poželjni zubi su imperativ struke.

Uzroci obojenja zubi su različiti, a razlikujemo unutarnja i vanjska. Unutarnja obojenja zuba nastaju uslijed razvojnih bolesti cakline i dentina, sistemskih bolesti, te unosom lijekova i drugih tvari tijekom odontogeneze. Vanjska obojenja nastaju uslijed nedovoljne higijene -taloženje pigmenata iz hrane i pića te uslijed pušenja.

SREDSTVA ZA IZBJELJIVANJE

Sredstva za vanjsko izbjeljivanje zuba koriste vodikov peroksid ili se on oslobađa tijekom razgradnje iz karbamidovog peroksida. Vodikov peroksid oksidacijom se razlaže na vodu i kisik, čiji atomi kao aktivna tvar prodiru u zubnu strukturu, oksidiraju molekule pigmenta te tako izbjeljuju zub.

Sredstva za izbjeljivanje mogu sadržavati različite koncentracije vodikovog peroksida, najčešće od 3 do 38%. S obzirom na činjenicu da je vodikov peroksid vrlo jak kaustik i oksidans, njegova primjena zahtijeva izrazitu odgovornost i oprez zbog mogućih teških posljedica. Karbamidov peroksid pak, tvar je koja se oksidacijskim procesom razlaže na nižu koncentraciju vodikovog peroksida i ureu kroz duže vremensko razdoblje i na taj način također djeluje na promjenu boje zubi. Treba napomenuti da karbamidov peroksid u nižim koncentracijama ne pokazuje citotoksičnost na pulpno tkivo.

POSTUPCI IZBJELJIVANJA

Izbjeljivanje vitalnih zuba može se provoditi u ordinaciji i kod kuće. U ordinaciji se provodi intenzivno izbjeljivanje visokim koncentracijama vodikovog ili karbamidovog peroksida, a kod kuće udlagama uz korištenje nižih koncentracija istog sredstva provodi sam pacijent uz stomatološku kontrolu.

IZBJELJIVANJE UDLAGAMA

Udlage mogu koristiti samo savjesni pacijenti budući da o njima ovisi redovitost primjene te čistoća zubi prije primjene. Vrlo je bitna procjena pacijenta- kako održava higijenu, koliko je motiviran i savjestan. Budući da se primjenjuju niže koncentracije aktivne tvari, potrebno je duže vrijeme do vidljive promjene u boji, od tjedan dana pa sve do šest mjeseci. Nadalje, zbog niže koncentracije vodikovog peroksida obično ne nastaje izrazita zubna preosjeljivost što je velika prednost metode.

Postupak pripreme za izbjeljivanje vrlo je jednostavan. U stomatološkoj ordinaciji određuje se početna boja zuba, a zatim se uzimaju otisci gornje i donje čeljusti kako bi se izradili radni modeli. Na radnim modelima, koji moraju biti izliveni iz tvrde sadre, pomoću vakuumske preše oblikuju se udlage od elastičnih folija. Bitno je na radnim modelima osigurati prostor za aktivno sredstvo izradom malenih rezervoara na vestibularnim plohama zubi te lagano radirati iste modele uz rub gingive kako bi smanjili istjecanje sredstva iz udlage, te poboljšali priljeganje udlage.

Nakon početne procjene boje zubi pacijentu se izrađuju udlage te mu se nakon detaljnog objašnjenja o postupku koje mora provoditi u svrhu izbjeljivanja, ordinira se gel za izbjeljivanje Opalescence PF 10% (Ultradent, UT,USA)- karbamidov peroksid u koncentraciji od 10% prva tri tjedna te u koncentraciji od 16% kroz četvrti tjedan.