Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

PRIMJENA LASERA

Napredak laserske tehnologije u zadnjih nekoliko desetljeća doveo je do njegovog uvođenja u svakodnevnu stomatološku praksu. Kad ga uspoređujemo s klasičnim metodama liječenja u stomatologiji pacijenti ga rado prihvaćaju iz više razloga. Neki od njih su skraćeno vrijeme oporavka te smanjena potreba za anesteziju. Razlikujemo lasere dizajnirane za meka tkiva kao što je gingiva, lasere za tvrda tkiva kao što su zub i kost.

Prednosti lasera – kod liječenja zubnih kanala koriste se gotovo sve vrste lasera koje se primjenjuju u stomatologiji. Služe kao nadopuna konvencionalnom endodontskom liječenju jer omogućuju dezinfekciju inficiranih korijenskih kanala zuba. U liječenju parodontnih bolesti primjenjuje se mehanička terapija struganjem naslaga uz korijen pod anestezijom, kemijska terapija – antiseptici te antibiotici. Pomoć u liječenju parodontnih bolesti laserom minimalno je invazivna. Specijalnim nastavcima se ulazi u parodontni džep te se eliminiraju bakterije i njihovi produkti koji uzrokuju upalu. Kod nekih pacijenata pronađena je čak i regeneracija tkiva koje su parodontne bakterije uništile. Laser pronalazi svoju uporabu i u tretmanu periimplantitisa (upale oko zubnog implantata). Siguran je za korištenje oko implantata jer energija koju on emitira implantat ne apsorbira tako da neće doći do njegovog zagrijavanja i time oslabiti njegovu stabilnost. Lasersko preoblikovanje mekih struktura (zubno meso, frenulum) tkiva ima prednost pred konvencionalnim metodama jer je zahvat brži, bezbolniji te dolazi do bržeg stvaranja ugruška. Tkivo brže zarasta i to bez ožiljka. Tretman laserom posebno je efikasan kod pacijenata s imunodeficijencijom, u onih koji su pod terapijom imunosupresivima, te u pacijenata koji imaju poremećaj zgrušavanja krvi zbog svog hemostatičkog efekta pa u nekim slučajevima možemo izbjeći šivanje. Laseri se mogu koristiti za uzimanje uzoraka za biopsiju. Također se koriste za uklanjanje kanceroznih lezija. Laser se može koristiti i za izbjeljivanje zubi. Za izbjeljivanje je potrebno na zube nanijeti oksidirajući preparat (vodikov peroksid) kojeg laser zagrijavanjem aktivira. Olakšanje kod pacijenata koji pate od afti ili herpesa postiže se procesom koji je poznat kao biostimulacija. Pacijenti nakon tretmana osjećaju trenutno olakšanje te čirevi gotovo preko noći nestaju. Neka istraživanja su pokazala da ukoliko se neko područje biostimulira nekoliko puta, na tom području neće nastati novi čir. Niskoenergetski laser pokazuje dobre rezultate u prevenciji i liječenju upalnih stanja sluznice kod pacijenata koji su prošli radio i kemoterapiju, u terapiji trigeminalne neuralgije i parestezija te liječenju poremećaja zgloba donje čeljusti. U svakodnevnoj praksi predstavlja dopunsku terapiju i nipošto ne može zamijeniti sve tradicionalne metode liječenja. Laser je siguran za korištenje kod trudnica, te kod pacijenata s pacemakerom.

Nedostaci – laseri se ne mogu koristiti na zubima s postojećim plombama, skidati stare krunice i mostovi, te se njima ne mogu raditi preparacije zuba za protetske nadomjestke. Iako će laser uspjeti očistiti karijes na netaknutom zubu, biti će potrebno koristiti stomatološke brusilice kako bismo oblikovali plombu, prilagodili zagriz, te završno ispolirali ispun.

Sve u svemu, upotreba lasera u dentalnoj medicini omogućava lakši rad sa puno manje boli za pacijenta.