Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

POMOĆ KOD NICANJA ZUBA

Nicanje zuba je period u životu svake bebe koji nije ugodan i lagan za bebu niti za roditelje. Prvi simptomi mogu se pojaviti i do dva mjeseca prije nicanja prvog zubića. Svaka se beba nosi s nicanjem i boli tijekom nicanja na drugačiji način. Roditelji su ti koji djetetu pružaju prvu pomoć i olakšavaju ovo razdoblje pa je zato važno poznavati simptome i kako ih ublažiti. Bebe najteže podnose nicanje prvih zubića jer je to za njih novo, ali i nicanje kutnjaka zbog veličine zuba. Bebi ne treba puno da shvati kako joj igračke i njene ručice olakšavaju bol. Zbog toga stavlja u usta sve što joj je nadohvat. Najčešće su to njene igračke, pa se pobrinite da su uvijek čiste. Možete pomoći tako da svojim prstom ili vlažnom gazom namočenom u toplu vodu isto tako nježno masirate desni. Kamilica pomaže i smiruje upalu i iritaciju pa ju možete nanijeti higijenskim štapićem. Primijetit ćete da beba teže zaspi tijekom dana, a preko noći se budi češće. Razdražljiva je i nervozna, a igračke i metode koje ste prije koristili kako biste ju smirili, sada više nisu tako uspješne. U ljekarnama možete kupiti gelove koji se prstom nanose na zubno meso i olakšavaju simptome  te tako vama i bebi omogućuju mirnije noći. Pridržavajte se količine koja je propisana.

Postoje i posebno dizajnirane igračke koje olakšavaju simptome zbog laganog pritiska na zubno meso koji beba stvara žvakanjem. Posebno su učinkovite igračke ispunjene gelom koje se ohlade i takve se ohlađene daju bebi. Ako beba već ima neke zubiće, provjerite da je guma igračke dovoljno čvrsta kako ju beba ne bi progrizla. Gubitak apetita i odbijanje hrane također je jedan od problema s kojim ćete se susresti jer hranjenje izaziva iritaciju desni. Ono što vas možda može zbuniti je to da beba češće traži dojenje, a onda brzo odustaje uz plač i negodovanje. To je zbog toga što je gladna, ali hranjenje izaziva bol i nelagodu dok s druge strane dojenje omogućuje kontakt s majkom koji je bebi potreban. Budite strpljivi i nemojte odustajati. Dojenje će trajati duže i biti isprekidano, ali je potrebno kako zbog hranjenja, tako i zbog osjećaja blizine majke. Topla kupka je još jedan vrlo jednostavan način koji opušta dijete i umiruje ga. Pobrinite se da dijete svaku večer prije spavanja okupate kako bi lakše i mirnije zaspalo. Na koži brade može se pojaviti osip koji je povezan s pojačanim lučenjem sline koja se zadržava na bradi. Pokušajte obrisati slinu što je češće moguće, a ako se osip ipak pojavio, namažite to područje kremom od badema, melemom ili nekom drugom dječjom kremom. Postoje simptomi koji se mogu pojaviti pri nicanju zuba, ali i pri nekim ozbiljnijim stanjima koja zahtijevaju posjet pedijatru. Bol prilikom nicanja može se širiti prema uhu i obrazu te možete primijetiti da dijete povlači ručicama uho i trlja obraze. Ako su ti simptomi praćeni visokom temperaturom i jakim plačem djeteta, tada postoji mogućnost da se radi o upali uha jer je to izrazito bolno. U tom slučaju posjetite pedijatra. Drugi primjer je osip u pelenskom području koji se može pojaviti kao simptom nicanja zuba zbog pojačanog stvaranja i gutanja sline, što uzrokuje pojavu učestalih rijetkih stolica kod djeteta. Pelenski osip ovog uzroka jednostavno se rješava pojačanom higijenom i češćim mijenjanjem pelena te pranjem pelenskog područja toplom vodoma, a ne vlažnim maramicama, prilikom svakog previjanja. Ako je osip praćen visokom temperaturom i groznicom te ne nestaje nakon pojačane higijene, uzrok nije nicanje zuba i potrebno je posavjetovati se s pedijatrom.

Dragi mame i tate, naoružajte se strpljenjem za vrijeme nicanja zubića i budite spremni na puno neprospavanih noći, ali čim zubi niknu, sve će brzo biti zaboravljeno. Naravno, ne zaboravite na održavanje oralne higijene čim nikne prvi zubić. Odaberite liječnika dentalne medicine za svoje dijete i svakako ga posjetite kada dijete navrši jednu godinu. Na taj način osiguravate djetetu najbolju skrb, gradite dobru suradnju, dobivate korisne savjete i pomoć te omogućujete razvoj zdravog lijepog osmijeha.