Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

ANESTEZIJA-SEDACIJA

Posjet stomatologu i potreba za stomatološkim zahvatom vrlo često izaziva osjećaj straha i nelagode u pacijenata. Osjećaj straha često je praćen simptomima poput ubrzanog rada srca, pojačanog znojenja, povišenog tlaka, uznemirenosti i drhtanja. Strah je najčešće povezan s očekivanjem boli i neugode. Dok je kod određenog broja pacijenata strah moguće ublažiti povjerenjem i razgovorom do te mjere da su u stanju izvesti potreban zahvat, nelagoda svejedno ostaje. S druge strane postoje ljudi koji imaju paničan strah od stomatologa. Pri samoj pomisli na potreban zahvat razvijaju simptome anksioznosti, ponekad i prave fobije praćene paničnim napadima. Izvođenje stomatološkog zahvata takvim pacijentima predstavlja gotovo nepremostiv problem.

ZAŠTO JE TOME TAKO?

Usprkos svim novim tehnologijama, laserima, ozonima, anestezijama s i bez pomoći igle, stomatološki zahvati nisu nikome ugodni. Često su dugotrajni, iziskuju dugotrajno držanje otvorenih usta, osjećaj utrnutosti koji nas lišava boli nije ugodan, a i samo sjećanje na sve zvukove, mirise i postupke kojima je pacijent izložen tijekom zahvata nije baš najsretnije sjećanje u životu. Odsustvo straha, svih popratnih simptoma i nelagode moguće je postići primjenom lijekova. Takvo umjetno izazvano stanje zovemo sedacija.

POSTUPAK

Analgosedacija je sedacija koju provodi specijalist anesteziolog pri čemu se pacijentu daje mješavina lijekova koji na pacijenta djeluju opuštajuće, uklanjaju osjećaj nelagode, straha i tjeskobe te brišu loše uspomene na zahvat. Uz primjenu lokalne anestezije na mjestu zahvata od strane stomatologa pridodaje se i analgetska komponenta sedaciji izazvanoj lijekovima. Postupak analgosedacije počinje ispunjavanjem upitnika i razgovorom s anesteziologom u stomatološkoj ordinaciji. Nakon što anesteziolog utvrdi da ne postoji kontraindikacija za primjenu analgosedacije, u venu na gornjoj površini dlana uvede se tanka kanila čime se uspostavi venski put kroz koji se tijekom zahvata dodaju lijekovi koji na taj način ulaze direktno u krvotok pacijenta i djeluju gotovo trenutno. Nakon početne sedacije, stomatolog daje lokalnu anesteziju na mjesto zahvata u ustima. Lijekovi koji se koriste u sedaciji doziraju se individualno prema pacijentu i duljini trajanja zahvata i imaju smirujuće djelovanje. U potpunosti dovode do izostanka straha i popratnih simptoma. Pacijent ostaje budan i svjestan tijekom zahvata s osjećajem pospanosti i opuštenosti. U stanju je odgovarati na pitanja i komunicirati sa stomatologom. Nakon zahvata ne sjeća se mnogo ili čak ništa od onoga što se događalo za vrijeme zahvata. Razlog tome je to što je sedacija stanje duboke relaksiranosti i osjećaja da vas nije briga što se događa oko vas. Lijekovi koji se koriste pri sedaciji izazivaju djelomičan ili potpun gubitak pamćenja za vrijeme u kojem se apliciraju. Rezultat toga je da će vam se činiti kako je vrijeme proletjelo i nećete se sjećati što se događalo. Ponekad je moguće, zbog jake anksioznosti ili fobije, pacijenta i potpuno uspavati tijekom zahvata. Nakon završetka zahvata, pacijent se budi iz sedacije. Vrijeme potrebno za to je nekih 20-tak minuta. Pacijent je odmoren, opušten, vrlo malo se sjeća onoga što se događalo za vrijeme trajanja sedacije, nema loših sjećanja. Sedacija se preporuča pacijentima koji pate od dentalne fobije, iskazuju jaki strah i tjeskobu os stomatološkog zahvata te svim pacijentima za vrijeme opsežnog i dugotrajnog kirurškog ili protetskog zahvata. Sedacija je siguran zahvat kada se provodi pod stručnim nadzorom specijalista anesteziologa obučenog za takvu vrstu sedacije. Omogućava pacijentima da stresnu situaciju posjeta stomatološkoj ordinaciji i izvođenja stomatološkog zahvata pretvore u ugodan i opuštajući doživljaj.