Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

TERAPIJSKE MOGUĆNOSTI KOD RECESIJE GINGIVE

Osnovne indikacije za terapiju recesija su preosjetljivost korjena zuba, plitke karijesne lezije i abrazija vrata zuba. Međutim, da bismo mogli riješiti bilo kakav problem učinkovito, moramo znati što ga je izazvalo te riješavati uzrok. Najčešći razlozi nastanka recesija marginalnog tkiva su traume od četkanja i upala gingive radi nakupljanja plaka. Ako je povlačenje gingive nastalo radi neadekvatne oralne higijene, pretjerane uporabe sile pri četkanju, neprimjerene četkice ili pogrešne tehnike četkanja, prije bilo kakvog zahvata za korekciju prekrivanja korjena, pacijenta treba uputiti u ispravne tehnike i sredstva za održavanje oralne higijene i podučiti ga kako promijeniti postojeće loše navike. Tek kad smo sigurni da je pacijent korigirao svoje dotadašnje metode održavanja oralne higijene i upotrebljava preporučena sredstva na način koji je ispravan, ima smisla učiniti terapijski kirurški zahvat za vraćanje položaja gingive u prvobitno stanje. U slučajevima recesije s tankom i nježnom gingivom, a koji su nastali radi istaknutog položaja zuba u zubnom luku, potrebno je najprije provesti ortodontsko liječenje. Tek po završetku ortodontskog liječenja, ako recesija još uvijek postoji i predstavlja smetnju, može se provesti zahvat prekrivanja korijena  koji će tada imati predvidljiviji ishod i postojani rezultat.

Posebnu pažnju treba obratiti na recesije u djece. Naime, kod djece se prilikom rasta i razvoja recesije mogu spontano povući ako se zadovolje uvjeti održavanja zdravlja gingive. Stoga je kod postojanja recesija u djece glavna pažnja usmjerena na pravilnu kontrolu plaka koja će jamčiti zdravu gingivu, bez upala. Ako uzroke nastanka recesije stavimo pod kontrolu, neće doći do napredovanja recesije. Ovo je važna spoznaja koju treba uzeti u obzir pri odlučivanju o terapiji. Naime, ako ne postoje posebne smetnje ili pritužbe te recesija nije značajna, nije nužno provesti kirurški zahvat u svrhu vraćanja položaja gingive. Budući da pacijent odlučuje hoće li se podvrgnuti zahvatu ili ne, on mora biti potpuno informiran. Mnogi su pacijenti prestrašeni pojavom recesija jer smatraju da će to dovesti do gubitka zuba što je pogrešno. Ako ne postoji indikacija za trenutno rješavanje problema najbolje bi bilo pratiti promjene položaja gingive tijekom određenog vremenskog razdoblja te dokumentirati vrijednosti u milimetrima. Ako se vrijednosti kroz vrijeme ne mjenjaju, znači da je progresija recesija zaustavljena a pacijent se i sam u to može uvjeriti pomoću konkretnih brojki. Na taj se način pri odlučivanju o zahvatu eliminira čimbenik zabrinutosti i straha pacijenta od gubitka zuba. S druge strane, ako postoje promjene na lošije u mjerenjima dimenzija i položaja gingive, liječnikuje to alarm za daljnje postupke u uklanjanju uzroka nastanka recesija. Također, ti nam podaci mogu pomoći pri odluci o ispravnom izboru zahvata i tehnikama za prekrivanje korijena zuba. Postoji nekoliko postupaka koji se mogu primijeniti za prekrivanje ogoljenog korijena zuba koji je posljedica recesije. To su u osnovi kirurške tehnike vezanih režnjeva tkiva i slobodnih transplantata mekih tkiva koje mogu biti kombinirane s tehnikama i sredstvima za vođenu regeneraciju tkiva. Ono što pacijent treba znati je da će biti operiran, zatim koja će se područja operirati te koliko će ta operacija trajati. Važno je da pacijent bude unaprijed pripremljen na zahvat tako da zna da će neko vrijeme imati ograničene funkcije, moguće otežano žvakanje i govor. Trebati će provoditi posebnu njegu operiranog područja do potpunog zacijeljenja rana.

Prema dostupnoj znanstvenoj literaturi, predvidljivost ishoda zahvata prekrivanja korijena zuba dosta varira, između 68%-86%, a do potpunog prekrivanja korijena dolazi u 28%-72% bez obzira na odabranu kiruršku tehniku. Osim zahvata za prekrivanje korijena kod recesija mekih tkiva, postoje i zahvati za augmentaciju gingive. Njima se ne prekriva korijen zuba niti se mijenja pozicija gingive budući da do njih nije niti došlo. Zahvati podebljanja gingive indicirani su u situacijama kad pacijent osjeća nelagodu pri žvakanju ili pri održavanju oralne higijene radi vrlo tankog i nježnog sloja gingive. Ovaj zahvat ima smisla napraviti prije planirane ortodontske terapije gdje se, kao posljedica zahvata, može očekivati stanjenje kosti i mekih tkiva iznad kosti što povećava rizik od nastanka recesija. Stoga tim zahvatom djelujemo preventivno, ali samo u ovoj vrsti indikacija.