Adamićeva 24/II, Rijeka

+385 (51) 332 358

Nazovite nas

+385 (51) 332 358

Radno vrijeme

Mon-Sat: 9:00 A.M - 5:00 PM Sun: Closed

Naručite se

Your perfect smile is a click away!

KAKO ODRŽAVATI PROTEZU

Gubitak zubi uzrokuje mnogobrojne posljedice, koje se očituju, kako na preostalom tkivu u ustima (kosti, sluznici i jeziku), tako i na prehrambenim, respiratornim i govornim navikama. Zbog toga je izgubljene zube nužno nadomjestiti određenim protetskim pomagalom. Kod potpuno bezube čeljusti govorimo o totalnim protezama, a kod djelomičnog gubitka zubi možemo primjeniti mostove ili djelomične proteze.

Redovito i temeljito čišćenje proteza vrlo je važan čimbenik održavanja oralnog zdravlja. Ako redovito posjećujete svog stomatologa, dobit ćete upute o načinu i metodama četkanja zubi, kao i novija saznanja o vrsti četkica i pasta za zube. Kad je došlo do situacije da ste izgubili sve zube, postoje pravila kojih bi se trebalo pridržavati.

Nakon gubitka zubi i zarastanja rana, potrebno je kontaktirati svog stomatologa, kako period bezubosti ne bi trajao predugo i izazvao negativne posljedice u ustima, kao što je atrofija kosti, naročito kod osoba starije dobi i kroničnih bolesnika. Ukoliko je u ustima ostalo nekoliko zubi, koji zbog gubitka kontakta imaju mogućnost naginjanja i pasivnog izlaženja iz kosti a period čekanja na protetsku sanaciju je dug, tada možete izgubiti još poneki zub, koji bi nam u budućoj konstrukciji protetskog nadomjestka bio neophodan.

NAJČEŠĆI PROBLEMI

U prva 24 sata nošenja proteze javlja se pojačana salivacija (lučenje sline) i tzv. “žuljanje” proteze. Mozak registrira protezu, te je tumači kao “hranu” i daje poruku žlijezdama slinovnicama da proizvode više sline, no nakon 12-24 sata žlijezde slinovnice vraćaju se u stanje normalne proizvodnje sline. U situacijama kad proteza nažulja, potrebno je odstraniti rubove proteze i savjetovati pacijentu da održava higijenu usne šupljine mekanom četkicom i tekućinama za ispiranje, kako se eventualni dekubitusi (natisci) ne bi sekundarno inficirali.

ODRŽAVANJE PROTEZA

Postoje posebne četkice za čišćenje proteze ali i običnom četkicom možete provoditi higijenu. Protezu bi trebalo nakon svakog jela očistiti, jer dolazi do nakupljanja plaka, koji ako se ne odstrani u njega se ugrađuju minerali, te se on pretvara u kamenac. Kamenac može biti obojen različitim sastojcima hrane i pića i biti podloga za razvoj bakterija i gljivica. Promjene na sluznici uslijed loše higijene naročito mogu biti izražene kod dijabetičara i kroničnih bolesnika. Poseban problem imaju nepokretni bolesnici, koji ovise o tuđoj skrbi. Na umu uvijek morate imati, da je najbitnije mehanički ukloniti sve naslage četkicom, a tek onda dolaze na red kemijska sredstva za ispiranje usta. Na tržištu postoje posebno dizajnirane kutije za držanje proteze. Kad iz nekog razloga proteza nije u ustima, obavezno mora biti potopljena u čaši s vodom.

Ako se budete pridržavali ovih jednostavnih pravila, vaš osmijeh bit će blistav, vaš dah svijež te će vam biti jednostavnije nositi vaše protetsko pomagalo.